Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je pozvao papu Franju na obred islamske molitve u Aja Sofiji, kršćansku crkvu koja je prije nekoliko dana pretvorena u džamiju. 

Papa je također primio telefonski poziv od predsjednice Grčke koja je zabrinuta za kršćansku katedralu.

Predsjednik Turske je pozvao brojne svjetske lidere, uključujući papu Franju, u Istanbul kako bi nazočili pretvaranju drevne kršćanske crkve u džamiju.

Erdoğan, koji je uspješno predvodio ponovno otvaranje Aja Sofije kao džamije, pozvao je papu Franju „na obred islamske molitve“ u masivnoj kamenoj građevini u Istanbulu, prenosi Francuska katolička i.Media agencija. Vatikan još uvijek nije potvrdio ovu informaciju.

VIDI OVO: Nekad je bila najveća kršćanska crkva, a uskoro bi moglo postati džamija

Papa Franjo je posjetio Aja Sofiju za vrijeme svoga posjeta Turskoj 2014. godine. Građevina je izgrađena u 6. stoljeću kao kršćanska katedrala, ali su je Osmanlije 1453. pretvorile u džamiju. Od 1934. godine služila je kao muzej.

U svom obraćanju prije molitve Anđeo Gospodnji 12. srpnja ove godine, papa je rekao da misli na Istanbul i Aja Sofiju i da je „vrlo ožalošćen.“

Predsjednica Grčke Katerina Sakellaropoulou u ponedjeljak je pozvala papu Franju da se žurno zauzme za očuvanje statusa quo što se tiče Aja Sofije, prenosi CNA.

Odluka da se pretvori u džamiju „duboko vrijeđa sve one koji smatraju da ovaj istaknuti simbol kršćanstva pripada čovječanstvu i svjetskoj kulturnoj baštini.“