Tužna vlasnica upozorava na opasnosti nečega što je njezin zlatni retriver pojeo i preminuo
Foto: Facebook

Dok sam bio dijete, živjela sam na farmi te sam imala kozu za ljubimca. Prvo što sam naučila  o kozama jest da će pojesti sve što im je blizu.

Travu. Hranu za konje. Papir. Veterinarsku gazu (ne pitajte). One će pojesti doslovno sve što im se svidi.

No ništa od te hrane im nije naštetilo. No, vlasnica psa nedavno je upozorila o opasnosti nečega što je njezin zlatni retriver pojeo.

Indria Trucker je napisala: „Kupila sam nekoliko igračaka od užeta za svoje pse. Činile su se jako čvrste i nemoguće za uništiti“.

„No, isti sam ih dan pronašla rastrgane u komadiće. Odmah sam ih bacila nadajući se da ni jedan od mojih pasa nije progutao komad.“

Gepostet von Rope Leash Manufacturer Farhan am Sonntag, 20. Januar 2019

Na žalost, upravo se to i dogodilo. Njezin 14-mjesečni zlatni retriver imenom Sam se nekako dohvatio užeta i progutao ga.

Tuckler je objasnila da su njegovi simptomi uključivali povraćanje, gubitak apetita, proljev i pijenje puno vode. Drugim riječima, činilo se kao da ima neku uobičajenu pseću bolest.

U Saminom slučaju posljedice su bile jako ozbiljne. „Uže se odvezalo i probilo njezina crijeva dok ga je pokušavala probaviti“, objasnila je Tuckler.

„Uklonjeno je oko metar užeta koje je bilo zapetljano u njezinim crijevima. Uz to su joj izvadili 35 centimetara raskinutih crijeva.

Šteta koju je učinilo uže bila je tako ozbiljna da je Sam preminula dva dana kasnije. Nismo čak dobili mogućnost za drugu operaciju.“

Tuckler je napisala objavu kako bi upozorila druge vlasnike pasa o opasnostima igračaka za pse. No ona nije jedina koja upozorava druge.

Heads up…

Gepostet von Northwest Minnesota Aussie Rescue am Freitag, 29. März 2019

Na jednom je blogu izložena opasnost koju predstavljaju igračke od užadi. „Ako vaš pas voli kidati plišane životinje i uništavati frizbije, on ih samo ne uništi, nego i proguta dio njih“, objasnila je veterinarska klinika.

„Gutanje užeta je mnogo opasnije od gutanja komada gume, plastike ili punjenja plišanih životinja. Veterinari opisuju užad kao ‘linearno strano tijelo’ koje je najštetnija stvar koju vaš pas može progutati.“

Zašto užad predstavlja veću opasnost od drugih igračaka? Pa, prirodno kretanje crijeva psa može uzrokovati povezivanje užeta koje kida crijeva.

Tuckler se nada da drugi psi mogu izbjeći Saminu sudbinu. Rekla je: „Vjerujem da je moć u brojevima, a ako što više podijelimo Saminu priču možda možemo spasiti život nečijeg psa.“