Tvorac cjepiva protiv koronavirusa: Evo kada će se život vratiti u normalu

Profesor Ugur Sahin, suosnivač firme BioNTech i jedan od tvoraca novog cjepiva protiv koronavirusa otkrio je kada bi se život mogao vratiti u normalu.

“Učinak novog cjepiva protiv COVID-19 osjetit će se značajnije tijekom nadolazećeg ljeta, a naši bi se životi trebali normalizirati do sljedeće zime”, rekao je Sahin.

On vjeruje da će i ova zima biti i dalje teška jer cjepivo neće imati veliki utjecaj na broj novozaraženih.

Cjepivo je učinkovito u 90 posto slučajeva 

Prošlog tjedna, BioNTech i Pfizer objavili su da su preliminarne analize pokazale da je njihovo cjepivo bilo učinkovito u 90 posto slučajeva, ukoliko je moglo spriječiti razvoj simptoma COVID-19.

U testovima koje su proveli sudjelovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.

U intervjuu za BBC, Sahin je rekao kako je uvjeren da će cjepivo smanjiti prijenos virusa među ljude i da će spriječiti razvoj simptoma kod ljudi koji su cijepljeni.

VIDI OVO: Može li cjepivo za COVID-19 biti znak zvijeri?

Cjepivo mi moglo prepoloviti prijenos virusa

Smatra da je moguće da cjepivo prepolovi prijenos virusa, što bi bilo od velike važnosti.

“Vrlo sam siguran da će se prijenos virusa među ljude smanjiti zahvaljujući tako visoko učinkovitom cjepivu, možda ne za 90 posto, ali možda za 50 posto, ali ne smijemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao rezultirati dramatičnim smanjenjem daljnjeg širenja pandemije”, pojasnio je profesor.

Nakon što su u ponedjeljak objavljene vijesti o prvom učinkovitom cjepivu protiv koronavirusa, Sir John Bell, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu, rekao je da bi se životi mogli normalizirati do proljeća.