Naslovnica Novosti Svijet U katoličkim sirotištima u Irskoj umrlo 9.000 djece, otkriveni strašni podaci

U katoličkim sirotištima u Irskoj umrlo 9.000 djece, otkriveni strašni podaci

U katoličkim sirotištima u Irskoj je u razdoblju od 1922. do 1998. godine umrlo 9.000 djece. Cijela istina je tek nedavno izašla na vidjelo.

Komisija u Irskoj, koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki, priopćila je da je 9.000 djece umrlo u tim ustanovama koje su desetljećima vodile katoličke časne sestre.

Irski premijer Micheál Martin izjavio je da će uputiti “javnu ispriku” irske države. Kako se navodi, zabrinjavajući je nivo smrtnosti u ustanovama koje su bile otvorene do 1998.

Ti domovi, koje su držale časne sestre, primale su djevojke i mlade žene koje su obitelji odbacile. Ustanove su smatrane nelegitimnim, a često se događalo da majke budu odvojene od djece predane na usvajanje.

Visok nivo smrtnosti djece

Komisija, koja je objavila izvješće, bila je zadužena da istraži visok nivo smrtnosti djece u tim bivšim institucijama u razdoblju od 1922. do 1998. godine.

U izvješću komisije opisuje se “mračno i sramotno poglavlje irske novije povijesti”, rekao je premijer i dodao da je decenijama u Irskoj vladala kultura mizoginije.

Martin je izdvojio “ozbiljnu i sustavnu diskriminaciju prema ženama, posebno onim koje su imale izvanbračnu djecu”.

Istraga je otvorena još 2015. godine kada je povjesničarka Catherine Corless rekla da je oko 800 djece u jednoj takvoj ustanovi umrlo i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u razdoblju od 1925. do 1961.

NAJNOVIJI ČLANCI