Naslovnica Novosti Svijet U Poljskoj stupio na snagu zakon o zabrani pobačaja

U Poljskoj stupio na snagu zakon o zabrani pobačaja

Zakon o zabrani pobačaja u gotovo svim uvjetima je službeno stupio na snagu u Poljskoj nakon što je konzervativna desničarska vlada priopćila kako je u srijedu ova odluka objavljena u Službenim novinama.

Zakon je u prvoj fazi usvojen još u listopadu 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih prosvjeda nezadovoljnih građana širom Poljske, koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

Prosvjedi zbog zabrane pobačaja su trajali danima

Prosvjedi zbog zabrane pobačaja trajali su danima, a organizacija “Strajk Kobiet” ih i danas održava u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Nakon što je odgođeno konačno usvajanje zakona, u srijedu 27. siječnja desničarska vlada Poljske objavila je na službenik Twitter nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

“Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu s ustavom, zakon će biti objavljen u srijedu u Službenim novinama”, napisali su iz vlade.

Podsjetimo, Ustavni sud Poljske, koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, donio je odluku kojom je zabranio postupak pobačaja u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

VIDI OVO: Može li Bog oprostiti pobačaj?

Žena u Poljskoj će imati pravo na pobačaj u dva iznimna slučaja

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili ako je trudnoća posljedica silovanja. Ranija odluka kojom se pobačaj dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

Poljska je kroz povijest nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje pobačaja, a prema službenik podacima, kada je riječ o Europskoj uniji, Poljska ima uvjerljivo najkonzervativnije zakone ove vrste. Aktualni poljski predsjednik Andrzej Duda je pobožni katolik koji se zalaže za život.

Nakon što je zakon o pobačaju službeno stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove prosvjede koji su već održani u srijedu ispred prostorija vladajuće stranke, a trebali bi se nastaviti i u narednim danima na ulicama poljskih gradova.

SourceKlix.ba

NAJNOVIJI ČLANCI