Upozorenje majke čija je kći zamalo umrla igrajući se s igračkama

Ako se progutaju, baterije mogu izazvati gušenje i katastrofalne opekline.

Dvogodišnja Sophie Skill iz Sheffielda provela je nekoliko dana u bolnici na aparatima nakon što je progutala okruglu bateriju veličine novčića, javlja BBC.

Kiselina iz baterije iscurila je iz njezinog jednjaka do pluća, izazivajući strašnu bol i stavljajući je u životnu opasnost. Liječnici su istaknuli da njen slučaj nije jedinstven – dvoje djece godišnje u Velikoj Britaniji umre zbog gutanja baterije.

Ovaj tip baterija koristi se za napajanje mnogih naprava i igračaka koje će naći svoje mjesto ispod novogodišnje jelke, upozoravaju stručnjaci. Mogu se naći u desktop slušalicama, raznim igračkama poput robota, autića, glazbenih čestitki itd.

Ove baterije, zbog svog oblika i sjaja, mogu biti privlačne maloj djeci, a nerijetko ih mogu asocirati i na slatkiše. Ako se progutaju, baterije mogu izazvati gušenje i katastrofalne opekline.

VIDI OVO: Djevojčica preminula nakon što je progutala malu bateriju – roditelji sada šalju upozorenje drugima

Sophiena majka Clare upozorava druge roditelje na opasnost. Ona kaže da i dalje nema ideju gdje je njena kći pronašla bateriju koju je progutala.

“Još uvijek je disala i plakala je. Također je vrlo glasno vrištala. Nikada ranije nisam čula takav vrisak”, prisjeća se Clare.

Clare je odmah odvela Sophie u bolnicu i nakon što su liječnici otkrili što nije u redu, smjestili su djevojčicu u operacijsku dvoranu kako bi izvadili bateriju. Iako je Clare postupila vrlo pribrano i reagirala je pravovremeno, ozljeda koju je baterija nanijela njenom djetetu bila je ozbiljna.

“U roku od dva sata napravila je veliku štetu. Rendgenske snimke pokazale su da joj je baterija stvorila opekline na jednjaku i plućima. Sophie je morala ići na aparate koji su joj pomagali da diše.”

Sophie, koja sada ima šest godina, potpuno se oporavila nakon što je prije četiri godine nekoliko dana provela u bolnici.

Stručnjaci objašnjavaju da pljuvačka u organizmu s baterijom radi reakciju, stvarajući nagrizajuće kemikalije, pa je pravovremena reakcija u slučajevima poput Sophienog vrlo važna. Istrošene baterije i dalje mogu biti opasne jer sadrže dovoljno električnog naboja da se dijete teško ozlijedi dijete, piše Index.hr.