Uspjeh cjepiva u Izraelu: Pad simptoma korone za 94 posto kod cijepljenih ljudi

Izraelski znanstvenici govore o velikom uspjehu cjepiva u Izraelu. Pad simptoma koronavirusa iznosi čak 94 posto kod cijepljenih osoba. 

Zdravstvene vlasti u Izraelu izvijestile su o padu simptomatskih infekcija Covid-19 za 94 posto među 600.000 ljudi koji su primili dvije doze Pfizerovog cjepiva u ovoj zemlji.

Organizacija HMO Clalit, koja zdravstveno opskrbljuje više od polovine stanovnika Izraela, priopćila je da su osobe koje su primile cjepivo također razvile za 92 posto manje šanse da teško obole od koronavirusa, javlja Reuters.

“Ispitivanje pokazuje da je Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa izuzetno učinkovito sedam dana nakon primanja druge doze, baš kao što je utvrđeno u ranijoj kliničkoj studiji”, rekao je Ran Balicer, glavni direktor za inovacije u HMO Clalit.

VIDI OVO: Tvorac cjepiva protiv koronavirusa: Evo kada će se život vratiti u normalu

On je dodao i da podaci ukazuju na to da je cjepivo Pfizer, razvijeno u partnerstvu s njemačkim BioNTechom, još učinkovitije dva tjedna ili više nakon primanja druge doze.

Istraživači s Weizmannovog instituta za znanost, koji su prikupili podatke u Izraelu, kazali su da je primjetan veliki pad hospitalizacija i teških slučajeva obolijevanja među prvom starosnom skupinom koja je cijepljenja, to jest među osobama od 60 godina i više.

Podaci koje prikuplja Izrael pružaju značajan uvid u učinkovitost cjepiva i daju jasniju sliku u kojem trenutku bi zemlje mogle steći imunitet krda.

U Izraelu je do sada prvu dozu cjepiva primilo gotovo tri milijuna ljudi, dok je drugu dozu primilo više od 1,5 milijuna stanovnika.

NE PROPUSTITE!