Uspoređivanje s drugima vam može uništiti život

Uspoređivanje s drugima
Foto: Unsplash

Kada biste upitali ljude koji su njihovi problemi u odnosu s drugima, jedan od odgovora bi sigurno bio uspoređivanje s drugima.

Ova pojava nije ništa novo, prati nas kroz cijelu povijest, no problem je što uspoređivanje s drugima često dovodi do toga da nam je više stalo da postanemo osoba kojoj zavidimo, umjesto da postanemo najbolja verzija sebe.

U svojem je blogu Ann Voskamp progovorila o ženama i uspoređivanju:

Oglas

„Uspoređivanje s drugima je nasilnik koji vam oduzima sreću. No i više je od toga. Uspoređivanje od vas pravi nasilnika koji će nekog istući, ili vašu dušu.

Vage uvijek lažu. Ne prave vage koje mogu reći istinu o vašoj vrijednosti, o vašoj važnosti. Uspoređivanje s drugima neke ljude prikazuje kao velike, a neke kao male. Ali mi nismo veličine, mi smo duše. Nema lošijih ili boljih ljudi, postoje samo duše koje je stvorio Bog. Nema smisla u procjenjivanju ljudi, nema smisla uspoređivati, jer se dušu ne može izmjeriti“.

Živimo u društvu u kojem uspoređivanje s drugima hrani društvene medije. Želimo imati što više lajkova na Instagramu i pratitelja na Twitteru. Gledamo kako se naši prijatelji zabavljaju (ili se barem čini da se zabavljaju i smiju preko filtera) te postajemo ljubomorni i želimo „takav život“.

Opasnost je u tome da postanemo generacija kojoj je više stalo da postanemo bolje verzija nekog drugog, nego da postanemo verzija sebe koju je Bog dizajnirao.

U Poslanici Galaćanima, Pavao se obraća skupini kršćana koji su Evanđelje shvatili suprotno od onoga kako ih je on poučavao. Oni su vjerojatno vjerovali ono što im je bilo privlačnije. Pavao je zaprijetio da je proklet svatko tko navještava lažno Evanđelje i onda u idućoj rečenici izjavljuje „Doista, nastojim li ovo pridobiti ljude ili Boga? Ili idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga“ (Galaćanima 1, 10).

Oglas

Kao kršćani, ako živimo životom u kojem tražimo odobravanje i od ljudi i od Boga, tada nećemo uspjeti u životu.

Prvo, uspoređivanje s drugima briše vam svrhovitost pred očima.

Kada ste stvoreni, Bog vas nije dizajnirao da budete kao netko drugi. On je dizajnirao vas, točka. Sasvim je normalno imati uzore u životu, ali ne pokušavajte biti kao drugi. Ako dopustite da vam odluke vodi uspoređivanje s drugima, počet ćete donositi odluke iz ljubomore, a ne da biste ostvarili svoju svrhu.

Shvatite ovo: Bog vas je stvorio sa svrhom. Vaša svrha nije da živite kao loša kopija drugih, nego da život iskusite kroz način koji Bogu donosi slavu i vjernike.

Drugo, uspoređivanje s drugima donosi samo ljubomoru.

Kršćanski život znači da umiremo po sebi i ponovno se rađamo po Kristu. To znači da se nemamo čime hvaliti svojom zaslugom, nego samo Njegovom.

Treba se stalno podsjećati i željeti da djelujemo ne kao drugi, nego onako kao to Duh Sveti od nas želi.

Oglas

Uspoređivanje samo donosi ljubomoru. Ono nas dovodi do puta na kojem postajemo imitacija drugih, umjesto da budemo ono što jesmo.

Treće, uspoređivanje ima cijenu.

Što više pokušavamo biti poput drugih, više gubimo sebe. Uspoređivanje s drugima na kraju će vas koštati. Ako pokušavamo živjeti životom kao netko kome zavidimo to će nas osušiti.

Trošit ćemo vrijeme, energiju i novac u nastojanju da se oblikujemo u kalup koji nije za nas, a pritom i propuštamo onaj savršeni kalup života kojeg nam je Bog namijenio. Na kraju krajeva, dolazimo u situaciju gdje ne znamo tko smo. Budimo kao Pavao koji je tražio odobrenje Boga, a ne čovjeka. Bog želi odnos s vama, a ne s nekim tko niste.

Autor: Brian Preiser; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Relevantmagazine.com