VALENTINOVO NEKAD NASPRAM DANAS: Istina o sv. Valentinu koju rijetki znaju!

Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori kraj života, za mučeničku smrt.

VALENTINOVO NEKAD NASPRAM DANAS: Istina o sv. Valentinu koju rijetki znaju!
Foto: Pixabay

Valentin mučenik – svim zaljubljenima – dobro je znati nekoliko dobrih činjenica što se može i dogoditi onima koji su zaljubljeni i ljube Boga bez kompromisa!

“…Rimski martirologij spominje sv. Valentina s izvještajem koji potječe od Bede Časnoga iz VIII. stoljeća. On ga je uzeo iz legendarne muke Marisa i Marte.

OGLAS

Tu se o sv. Valentinu kaže da je bio propovjednik u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao veliki ugled i kod pogana i kod kršćana. Car Klaudije II. Gotski (268-270) htio ga je osobno upoznati.

Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori kraj života, za mučeničku smrt. Okrijepljen snagom od Boga hrabro je stupio pred cara, a on mu je rekao:

“Valentine, rado bih čuo tvoju mudrost i želio bih biti tvoj prijatelj. Za uzvrat samo jedno od tebe tražim: povratak staroj vjeri u rimske bogove.”

Valentin je odvratio: “Svijetli care, kad bi bar nešto slutio od Božje slave, to nikad ne bi od mene tražio. Krist je za mene pravi Sin Božji.”

Na upit jednoga od sudaca što misli o bogovima, odgovorio je: “To su demoni!” Sudska skupština se podigla na noge te zatražila Valentinovu smrt.

OGLAS

Valentin je zamolio od cara samo koji trenutak te mu na brzinu protumačio osnovne kršćanske istine. Car je bio duboko potresen. Ali je gradski prefekt uzviknuo: “Valentin je čarobnjak!” Na to je nastala velika gužva.

Car se prestrašio bune u narodu pa je Valentina predao gradskom prefektu, a ovaj opet sucu Asteriju. Molitvom i polaganjem ruku Valentin mu je ozdravio slijepu kćerku. Asterije se odmah dao krstiti te je uskoro skupa sa svojom obitelji umro mučeničkom smrću.

Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao istući, a zatim je naredio da mu odrube glavu. Bilo je to godine 14. veljače 269. na Flaminijskoj cesti. Mučenika je pokopala neka žena Sabinilla…” (M. D.)