Vaš dom nije slučajno vaš: Bog ga je izabrao za vas, a evo i zašto

Vaš dom nije slučajno vaš. Vaša kućna adresa nije slučajnost. Bog ga je izabrao za vas.

Gdje god da živite, grad, selo, kuća, stan ili dom, to nije samo posljedica vaših financija, životnog stanja ili prometne povezanosti. Živite tamo gdje vas je Bog namjerno postavio. Dugi niz događaja, odluka i posljedica doveo vas je ovdje. On vas je doveo do vašega doma malo po malo.

Bog koji je stvorio svijet, i sve na njemu, kao što Pavao ukazuje na Marsovom brdu Bog „od jednoga sazda cijeli ljudski rod da prebiva po svem licu zemlje; ustanovi određena vremena i međe prebivanja njihova da traže Boga, ne bi li ga kako napipali i našli. Ta nije daleko ni od koga od nas“ (Djela apostolska 17, 26-27).

Bog vas nije samo izgradio dok ste bili u maminom trbuhu, no je organizirao da budete na mjestu koje zovete svojim domom. Vaš dom nije slučajno vaš. On je Božji poziv da tražite Boga, i da drugima pomognete u potrazi za Bogom.

5 snova za naš dom

Adresa naše obitelji promijenila se prije nekoliko tjedana. Preselili smo se samo nekoliko kilometara dalje, ali smo i dalje osjećali težinu preseljenja i napuštanja našeg prethodnog doma (i prvog). Ujedno smo osjećali radost što imamo priliku učiniti novu kuću našim domom (iako su radosti preseljenja i bojanja kuće brže oslabile).

Preseljenje nam je ponudilo novi početak za razmišljanje i snove i molitvu za naš dom. Zašto imamo dom? Što želimo da se dogodi unutar tih zidova? Koje ćemo nasljedstvo stvoriti svim godinama našeg boravka tamo? Kao obitelj koja vjeruje u Isusa, slijedi Isusa i voli Isusa više od ičeg drugog, pitamo se kako da najbolje iskoristimo ovaj naš dom?

Ova su pitanja preteška da bismo sami na njih odgovorili tako da se okrećemo Bogu i dajemo mu riječ. Naredne izjave pokazuju kamo želimo upraviti gradnju našeg doma, te nas inspiriraju da učinimo taj dom mjestom odakle će se propovijedati, a ne mjestom gdje ćemo se povlačiti.

1. Gradimo naš dom u Kristu i samo u Kristu

Od svih stvari koje mogu poći po krivu, najvažniji su temelji. Ako odlučite kupiti kuću koja ima loše temelje, tada se izlažete ozbiljnim problemima, ili si namećete mnoštvo financijskih izdataka kako biste popravili te temelje. Mnogi kupci izbjegavaju kuće s lošim temeljem, i to s razlogom.

Ako će kršćani ikada održavati i upravljati dom na značajan način, tada taj dom mora biti građen na Kristu. Bez obzira jesmo li kuću kupili ili unajmili, bez obzira živimo li mi tamo nekoliko dana ili godinama, mi imamo priliku ponovno izgraditi temelj pod našim duhovnim nogama.

Isus pripovijeda parabolu:

„»Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni.«

»Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika«“ (Matej 7,24-27).

Ako ste živjeli na pijesku vrijeme je da počnete graditi temelj na Božjoj riječi za vas i vašu obitelj. Koliko god se moderni domovi činili sigurni, mnogi od njih se unutra polagano raspadaju jer njihovi stanovnici zanemaruju riječ o Isus u Pismu. Mi suptilno (ili izravno) gradimo naše domove na ugodi, privatnosti, zabavi i sigurnosti, a ne ostavljamo mjesta za Boga. Kada kiše raznih iskušenja napokon padnu, kada dođu poplave, ili se vjetrovi života obruše na nas, kuća koja nam se činila sigurnom raspada se.

Umjesto toga, gradite svoj dom na stijeni. Dopustite Njegovom glasu da bude čvrsti temelj, temelj koji oblikuje, vodi, ispravlja i tješi.

2. Držimo se čvrsto za ovaj dom

Satima nakon useljenja u novi dom, javlja se iskušenje da idoliziramo ugodnost i sigurnost tog doma. Ulazimo u naš novi dom sa širom otvorenim očima svjesni istine da nam Bog može oduzeti ovaj dom, ili da nas zbog svog kraljevstva može iz njega pozvati u bilo kojem trenutku.

Kako je Bog dao, tako Bog može i oduzeti (Job 1,21). Danas blagoslivljamo njegovo ime i sigurni smo u tome da ćemo ga slaviti i kada se jave teškoće.

Isus govori da će neki od nas izgubiti naše domove ako ga odlučimo slijediti:

„Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni“ (Marko 10,29-30).

Zbog Krista možemo izgubiti našu kuću, no nikada nećemo biti u gubitku. Koliko god izgubimo u Njegovo ime, dobivamo stostruko zauzvrat – a neograničeno više u vječnosti. Kada pogledamo veliku sliku i tisuće i tisuće godina koje je proći, gubitak kuće je sličan gubitku omiljene olovke.

Uživajte u svom domu, ali se nemojte čvrsto za njega držati.

3. Neka naš dom bude dom i drugima

Kada nam Bog da dom, želi se pobrinuti za našu bližu obitelj, ali ima i druge ljude na umu. Novi Zavjet jasno govori da Bog želi da svaki kršćanski dom – bili mi slobodni, u braku, ili smo roditelji – bude ujedno i dom za druge ljude. Ponekad doslovno i fizički, a ponekad duhovno i emocionalno.

Pavao govori svakom koji posjeduje dom: „Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost“ (Rimljanima 12,13). Poslanica Hebrejima dodaje: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele“ (Hebrejima 13,2). Iskažite gostoljublje. Gdje god da je vaš dom, neka bude i dom drugim ljudima – koristite ga da pomognete potrebitima.

I što je još teže, iskažite gostoljublje bez gunđanja (1. Petrova 4,9) – bez zanovijetanja o čišćenju kuće, o pravljenju više hrane, o promjeni planova ili o tome da vam je možda nezgodno. Tek ćete tada stvoriti miomiris: „Kristov smo miomiris Bogu i među onima koji se spašavaju i među onima koji propadaju: ovima miris iz smrti za smrt, onima miris iz života za život. A tko je za to podoban?“ (2. Korinćanima 2,15-16) – taj predivan i poseban miris koji svatko želi u svom domu.

4. Neka nam prioritet bude naša prava obitelj

Uz sve ljude koje dovedemo u naš dom, Biblija nam govori da na prvo mjesto stavimo samo jednu grupu – a to ponekad nije naša biološka obitelj. Pavao govori: „Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! Dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri“ (Galaćanima 6,9-10). Pogotovo ljudima koji vole Isusa.

Kada su ga upitali o njegovoj biološkoj obitelji, Isus je odgovorio: „Dok on još govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: »Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore.« Tomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« I pruži ruku prema učenicima: »Evo«, reče, »majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.«“ (Matej 12,46-50). Ujedno nam govori da poštujemo svoje roditelje i da se brinemo za naše biološke obitelji, no da uvijek u srcu prvo nosimo one koji Njega vole i služe Ga zajedno s nama.

Vi ne samo da živite u domu, vi ga posjedujete; vi sami postajete, uz mnoštvo drugih vjernika, dom: „pa se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu“ (1. Petrova 2,5). Neka vaš dom bude poticaj za duhovno izgrađivanje, povezivanje i sazrijevanje unutar vaše duhovne obitelji.

5. Neka zapamtimo da ovaj dom nije naš dom

Dok mi ovdje privremeno živimo – pet godina, 25 godina, možda i 50 godina – budimo svjesni da to nije naš trajni dom. Naš zemaljski dom nije naš istinski dom, jer imamo bolji dom u nebesima (Hebrejima 10,34). „Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista“ (Filipljanima 3,20). Ako volimo, slijedimo i služimo Krista, gdje god da se nalazimo, mi znamo da pripadamo negdje drugdje.

To ne znači da ne trebamo cijeniti ova naša četiri zida. Bog je izabrao te zidove za nas, točno za nas – zbog svoje slave koju mu iskazujemo i radosti koju primamo u Njemu. To znači da mi živimo unutar ovih zidova i brinemo se za njih dok nam je srce usmjereno prema našem vječnom domu. Dok uživate u ovom privremenom domu, pripremite svoje srce i obitelj za vječni život u domu Kristovu.

Izvor: DesiringGod.org; Prijevod: Mislav U.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!