Naslovnica Život Vaš najgori neprijatelj je bliže nego što mislite

Vaš najgori neprijatelj je bliže nego što mislite

“Daj mi uzde.” Nikada neću zaboraviti kada je Sveti Duh stavio te riječi u moje srce. Bilo je jasno da nije želio jedno “uzde”, tražio je sva moja “uzda”.

Naravno, odmah sam pomislio na uzde za konje. Jahač koristi uzde kao ograničavajući faktor da bi kontrolirao životinju svojim upravljanjem. Taj primjer, zajedno sa Svetim Pismom, mi je ponudio uvid u ono što je Duh Sveti mislio – i doveo me do jedne nove razine slobode u Kristu.

Kada je David pozvao Jahvu: “Ispitaj me, Jahve, iskušaj me, istraži mi bubrege i srce.” (Psalmi 26,2), govorio je o svojim emocijama. Hebrejska riječ prevedena kao bubreg u ovom stihu znači “sjedište emocija i ljubavi.”

David, čovjek koji je tražio jednu stvar od Gospodina – da boravi u Njegovoj kući u sve dane života svoga, da uživa ljepotu Jahvinu i traži Ga u Njegovu hramu (Psalmi 27,4), bio je siguran u to tko je on u Bogu. Unatoč ratu, unatoč izdaji, unatoč odbijanju – bez obzira na sve – David je predao svoje osjećaje Bogu.

Kada je emocija naš Bog

Svi smo emocionalna bića. Bog nam je dao emocije – i sam Bog ima emocije. Razmislite o tome za minutu. Ponekad se osjećamo radosni; ponekad tugujemo. Ponekad se osjećamo odvažni; ponekad zastrašeni. Ponekad se osjećamo kao pobjednici; ponekad u potpunosti i sasvim fizički i emocionalno iscrpljeni.

Naše emocije mogu biti veliki motivator jedno vrijeme i veliki neprijatelj u drugim vremenima. U stvari, Watchman Nee, autor knjiga poput Duhovnog razlučivanja, Tajne duhovne snage i Pomolimo se, jednom je rekao da su emocije za vjernika neprijatelj broj jedan – ne vrag, nego naše emocije. Zato Mu moramo dati svoje uzde.

Ako dajemo Bogu uzde našeg srca, mi ćemo naći stabilnost – ali moramo Mu dati sve uzde, ili smo u opasnosti da vučemo u krivom smjeru kada trčimo naše trke. Ako izaberemo koje emocije ćemo predati Bogu i kojima ćemo dopustiti slobodno vladati u našim dušama, mi ćemo završiti nestabilno – i povrijeđeni. Mi ćemo pronaći sebe kako se držimo čvrsto dok nas emocionalni brzi vlak okreće naglavačke i ostavlja nas vrtjeti se u krug.

Moramo uskladiti naše emocije s Riječi Božjom. Da, znam. To je lakše reći nego učiniti. Ali, ako je David učinio, možemo i mi. To nije pitanje stavljanja na lice vojničkog izraza i krute gornje usne. David je izlio svoje osjećaje prema Bogu – ljutnju, razočaranje, povrijeđenost, zbunjenost – ali nije se valjao u tim osjećajima. On ih je predao onome koji bi mogao stabilizirati njegovu dušu.

Dajte Bogu uzde

Uz emocije, Bog nam je dao slobodnu volju – a potreban je čin naše volje da dosljedno predamo svoje emocije Bogu. Job je morao predati svoje osjećaje Bogu usred iskušenja koje je izazvalo njegovu ženu kako bi ga potaknula da psuje Boga i umre. Job je morao odlučiti da se uzda u Boga unatoč suočavanju s iskušenjem, što će rijetki od nas ikada vidjeti.

Bog iskušava srca i bubrege (vidi Psalmi 7,9) ne zato jer On ne zna koliko smo zreli, nego da mi možemo vidjeti koliko smo zreli ili nismo. Bog zna kad govorimo prave stvari iz naših usta, ali su naša srca zapravo daleko od njega (vidi Jeremija 12,2.). Bog zna kada suzbijamo emocije koje dovode do ljutnje, neopraštanja i gorčine. On želi da Mu predamo uzde.

Da, postoji vrijeme za plakanje i vrijeme smijeha, vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja, vrijeme ljubavi i vrijeme mržnje, kao što Solomon kaže u Propovjedniku 3. Ali je uvijek vrijeme da se radujemo u Gospodinu – ne u našim okolnostima, već u Gospodinu. Vjerujem da je izabrati radovati se u Njemu kao čin naše volje jedan od strateški najvažnijih načina da predamo svoje emocije Njemu – da Mu damo uzde našeg srca.

Život vođen emocijama je opasan, ali ako ćemo dati Bogu uzde svoga srca mi ćemo sazrijeti i možemo koristiti naše emocije na slavu Bogu umjesto im dopuštajući da nas vode daleko od naše svrhe u Njemu. David je to rekao na ovaj način: “Blagoslivljam Jahvu koji me svjetuje te me i noću srce opominje. Jahve mi je svagda pred očima; jer mi je zdesna, neću posrnuti.”(Psalmi  16,7-8). Amen.

NAJNOVIJI ČLANCI