in vitro oplodnja
Foto: Pixabay

Velika Britanija je u četvrtak postala prva država koja je službeno dozvolila in vitro oplodnju (IVF) od tri roditelja.

Dugoočekivanom odlukom britanske agencije za oplodnju i embriologiju (HFEA) dano je konačno odobrenje takozvanom mitohondrijskom transferu za kojeg liječnici tvrde da može spriječiti neizlječive nasljedne bolesti.

Britanski parlament je prošle godine glasao o promjeni zakona kako bi dopustio takve postupke, a očekuje se da bi se prve bebe začete tom metodom mogle roditi već 2017. godine.

Glavni savjetnik vlade za znanost Mark Wolport pohvalio je odluku kao “pažljivu i obazrivu” procjenu koja Britaniju “svrstava u predvodnike napretka medicine”.

Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondriji koji, ako imaju grešku, mogu izazvati fatalne srčane probleme, otkazivanje jetre, moždane poremećaje, sljepoću i mišićnu distrofiju.

“Doniranje mitohondrija stvara mogućnost za liječenje potencijalno kobnih stanja, te će donijeti nadu stotinama obitelji u Velikoj Britaniji”, tvrdi Dagan Wells, profesor u biomedicinskom istraživačkom centru na Oxfordskom sveučilištu i jedan od mnogih stručnjaka koji su pozdravili ovu odluku.

Postupak se naziva IVF “od tri roditelja” jer će bebe, rođene iz genetski modificiranih embrija, imati DNK majke, oca i ženske darivateljice. To što se na taj način počinje stvarati svojevrsna vrsta “nadljudi”, kao i to kakve će to posljedice ostaviti na samu djecu, čini se, nikoga od navedenih ne zanima.

 Izvor: Narod.hr/Hina