Naslovnica Duhovnost Kakve velike stvari propuštamo u životu samo zato jer za njih ne...

Kakve velike stvari propuštamo u životu samo zato jer za njih ne molimo?

“… a ipak nemate jer ne išćete.” (Jakovljeva 4,2)

Ovakav redak potiče na interesantno razmišljanje. Ako nemamo zato jer ne tražimo, kakve tek velike stvari propuštamo u životu samo zato jer za njih ne molimo?

Slično pitanje slijedi iz Jakovljeve 5,16: “Mnogo može djelotvorna molitva pravednika.” Ako ovaj pravednik ne moli, zar iz toga ne proizlazi da je kroz njega malo postignuto?

VIDI OVO: 4 Calvinova pravila za molitvu: Nemojte moliti za blagoslove a da ne očekujete da ćete ih dobiti

Nevolja kod većine nas je to da nedovoljno molimo ili kad već molimo, tražimo tako malo. Mi smo, kako to kaže C. T. Studd, “oni koji grickamo moguće, umjesto da grabimo nemoguće”. Naše molitve su mlake i nemaštovite onda kad bi trebale biti odvažne i neustrašive.

Bogu bismo trebali iskazivati čast moleći za velike stvari. Riječima Johna Newtona:

Ti sada pred Kralja dolaziš,

Mnoge molbe sa sobom donosiš;

Jer Njegova milost i snaga je tolika,

Da ničija molitva nije prevelika.

Kad tako činimo, ne samo da Bogu iskazujemo čast, već i sebe duhovno obogaćujemo. Njemu je drago kad za nas može otvoriti nebeske riznice, ali današnji redak sugerira da on to čini samo u odgovoru na molitvu.

Čini mi se da ovaj redak daje odgovor na pitanje koje često čujemo. Pitanje glasi ovako: Pokreće li molitva stvarno Boga da učini ono što inače ne bi učinio ili nas samo dovodi u sklad s onim što bi on svejedno učinio? Čini se da je odgovor jasan: Bog u odgovoru na molitvu čini stvari koje inače ne bi učinio.

VIDI OVO: 6 molitvi na koje Bog uvijek odgovara

Dok o ovome razmišljamo, naša mašta se nekontrolirano kreće u dva smjera. Prvo, možemo misliti o silnim postignućima kao izravnom rezultatu molitve. Posuđujući riječi iz Poslanice Hebrejima 11,33-34, sjećamo se onih koji su “osvojili kraljevstva, izvršili pravednost, postigli obećanja, zatvorili ralje lavovima, pogasili silinu ognja, umakli oštrici mača, ojačali u slabosti, postali jaki u boju, nagnali u bijeg bojne redove tuđinaca”.

Ali isto tako možemo razmišljati o onome što smo mogli postići za Krista da smo samo molili. Možemo misliti o mnogim izvanredno velikim i dragocjenim obećanjima iz Božje riječi koje smo propustili zatražiti. Bili smo slabi kad smo mogli biti snažni. Za Boga smo dotakli nekolicinu života, a mogli smo tisuće ili čak milijune. Zatražili smo polja, a mogli smo kontinente. Bili smo duhovni siromasi kad smo mogli biti bogataši. Nemamo zato jer ne išćemo.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJI ČLANCI