Sve veći broj katolika preispituje svoju vjernost Rimokatoličkoj crkvi

Hoće li ih posljednja otkrića o rasprostranjenim zlostavljanjima uzrokovati da napuste crkvu?

Veliki broj katolika sada dovodi u pitanje svoju vjernost Rimokatoličkoj crkvi nakon najnovijih skandala o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika i drugih službenika, pokazalo je novo istraživanje Gallupa.

Rezultati ankete objavljeni prije nekoliko dana pokazuje da 37 posto katolika SAD-a, što je 15 posto više od posljednjeg skandala o seksualnom zlostavljanju u 2002. godini, trenutno ispituje treba li ostati vjeran crkvi.

Rezultati ankete temelje se na telefonskim intervjuima sa slučajnim uzorkom od 581 katolika koji su provedeni 21. siječnja i 28. veljače.

Premda je mnogi više katolika dovodilo u pitanje svoju predanost crkvi nakon skandala 2002. godine, nije bilo jasnih podataka koji bi upućivali na to hoće li ih posljednja otkrića o rasprostranjenim zlostavljanjima uzrokovati da napuste crkvu.

Jeff Jones, urednik Gallupove ankete, izjavio je za Washington Post kako su nedavni rezultati glasovanja jasan pokazatelj “frustracije” s kojom se katolici trenutno suočavaju nakon posljednjih skandala.