Sunce koje pruža pravu količinu svjetlosti i topline za život na planetu Zemlji, prolazi kroz faze i promjene, a sada je u fazi manje aktivnosti koja se naziva “solarni minimum”.

Sunce ima redovne intervale od 11 godina – od vrhunca energetske aktivnosti, s više Sunčevih “pjega” i “baklji”, do minimuma aktivnosti, kada je mnogo mirnije, što znači manje tih pojava i manje isijavanja energije.

Što je ”Veliki solarni minimum”?

Znanstvenici iz NASA-e kažu da je Sunce sada u fazi nazvanoj “Veliki solarni minimum”.

“Veliki solarni minimum” se posljednji put dogodio između 1650. i 1715. godine, a taj period je na Zemljinoj sjevernoj hemisferi nazvan “Malo ledeno doba”. Zime su bile mjesecima duže nego inače i vrlo hladne, ljeta kratka, padalo je mnogo snijega i kiše, žetve i berbe su bile slabe, a glad i bolesti velike.

“Tada je kombinacija hlađenja izazvanog prašinom u atmosferi Zemlje od aktivnosti vulkana, i niske aktivnosti Sunca, proizvela pad temperature na tlu”, piše u blogu NASA o globalnoj promjeni klime.

VIDI OVO: BIBLIJA JE U PRAVU: Astronomi otkrili istinu o Suncu koja bi mogla šokirati evolucionističke znanstvenike

Veliki solarni minimum 2
Foto: Pixabay

Sadašnji ”solarni minimum” neće izazvati ledeno doba

Ali, sadašnji “solarni minimum” neće izazvati još jedno takvo ledeno doba, kaže NASA, a to je vjerojatno posljedica klimatskih promjena.

“Zagrijavanje atmosfere zagađujućim plinovima od potrošnje fosilnog goriva šest je puta veće od mogućeg višedesetljećnog hlađenja od dugotrajnog ‘Velikog solarnog minimuma'”, kaže NASA.

Znanstvenici su znali da dolazi sadašnji “solarni minimum” jer je to dio redovnog Sunčevog ciklusa: Sunčeve pjege su bile na vrhuncu 2014. godini, a minimum je, po podacima NASA, počeo 2019. godine.