NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiVeliko istraživanje o vjeri u Njemačkoj: Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Veliko istraživanje o vjeri u Njemačkoj: Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Njemački Bild je objavio rezultate velikog istraživanja u Njemačkoj, a tiče se vjere u Boga. Evo što vjeruju mladi i stari Nijemci.

U Njemačkoj godišnje statistike glavne katoličke i protestantske crkve pokazuju kontinuirani pad članstva u tim povijesnim institucionalnim crkvama.

Upravo u tom kontekstu iznenađuju odgovori mladih o vjeri objavljeni u njemačkim novinama Bild.

Prema istraživanju koje je provela agencija Insa, 64% Nijemaca mlađih od 30 godina vjeruje u Boga. 84% kaže da su se molili barem jednom u životu, a dvoje od troje ispitanika vjeruje da Bog čuje njihove molitve.

Opće stanovništvo je podijeljeno zbog vjere u Boga

Općenito govoreći, istraživanje zaključuje da 48% njemačkog stanovništva vjeruje u Boga, dok 42% ne vjeruje. Među ovom drugom skupinom, istraživanje je pokazalo da svaki četvrti ispitanik priznaje da nije potpuno siguran u nepostojanje Boga.

Svaki treći Nijemac kaže da je barem jednom doživio nekakvo “nadnaravno iskustvo”.

VIDI OVO: Povijest ovo ne pamti: Vjernici masovno napuštaju Katoličke crkve u Njemačkoj

Evanđeoski kršćani naspram katolika i protestanata

Istraživanje otkriva da, iako 90% članova slobodnih evanđeoskih crkava kaže kako su sigurni da Bog postoji, broj pada na 75% među pripadnicima Rimokatoličke crkve i na 64% među pripadnicima Luteranske crkve.

Razlike između tri vrste kršćanskih skupina vide se i u pitanju molitve. 73% evanđeoskih kršćana kaže da su njihove molbe uslišane. Katolici (65%) i protestanti (49%) manje su sigurni u uslišane molitve.

Uskrsnuće i zagrobni život

Istraživanje, koje je za Uskrs objavio Bild, ispitanike je pitalo i o osobi Isusa Krista.

28% ispitanih reklo je da vjeruje biblijskom izvještaju da je Isus Krist umro na križu i uskrsnuo treći dan.

Upitani o zagrobnom životu, također je skupina mlađih od 30 godina sigurnija – njih 61 posto. Suprotno tome, samo 23% starijih od 60 godina kaže da vjeruje u život nakon smrti.

Ravnatelj Insa zaključio je: „Vjera u Boga i članstvo u crkvi više ne moraju nužno ići skupa. Mlada generacija, koja je prilično udaljena od crkve, vjeruje više od starijih generacija koje su još uvijek članovi crkve i kršteni su.“

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE