Europska kriza nije počela kad su Sirijci pokušali doći u Europu, već kad su Europljani došli u Siriju pridružiti se IS-u. Sirijce izbacuju iz njihove zemlje dok se multinacionalna država IS u nju useljava iz cijelog svijeta – poručila je nedavno jedna mlada Sirijka.

Uz osnovnu humanitarnu pomoć najvažnije što možemo učiniti je: omogućiti izbjeglicama povratak njihovim domovima, bez straha od džihadista i drugih ekstremističkih skupina.

Nažalost, Vijeće sigurnosti UN-a je do sad učinilo vrlo malo kako bi zaštitilo ugrožene skupine i osiguralo bezbrižan život na kriznim područjima, ne samo Sirijaca već svih ugroženih skupina. Sad je pravi trenutak da od Vijeća sigurnosti UN-a tražimo brze i konkretne odgovore.

IS ne prestaje s genocidom i ratnim zločinima. Nemilosrdno ubija kršćane, jazide i pripadnike svih drugih vjerskih manjima. Ubija i muslimane koji se ne slažu s njihovom ekstremističkom ideologijom. Arheološka i kulturna baština ne samo Sirije i Iraka, već cijelog čovječanstva sustavno se uništava.

Vaša pomoć je potrebna kako bi se osiguralo da se čim prije poduzme odlučna akcija o kojoj se govori. Potpišite peticiju koju ćemo uručiti predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a prije početka sastanka u New Yorku.

Ovom peticijom od Vijeća sigurnosti UN-a tražimo:

  • razradu, promicanje, podršku i odobrenje jasnih i konkretnih mjera, kao i usvajanje Akcijskog plana kojega predloži glavni tajnik za obranu ljudskih prava i vjerskih sloboda manjina u području gdje su teroristi IS-a počinili i čine pokolje;
  • promicanje usvajanja pravnog okvira, uključujući sankcije i preporuke Međunarodnom kaznenom sudu;
  • odobrenje mjera za sprječavanje financijske potpore i trgovine oružjem s IS-om povezanim skupinama.

Peticiju možete potpisati ovdje.