NaslovnicaVijestiGodinama je brinula o invalidnom sinu, a onda je iz očaja odlučila...

Godinama je brinula o invalidnom sinu, a onda je iz očaja odlučila ubiti njega i sebe

Žena iz Njemačke se godinama brinula o svom invalidnom sinu zbog kojega je postala depresivna. Iz očaja je odlučila ubiti njega i sebe.

Kako kazniti majku koja se godinama brine za svog mentalno i fizički hendikepiranog sina, a onda ga iz čistog očaja ubije?

Okružni sud u njemačkom Hildesheimu u srijedu je dao odgovor na to pitanje osudivši majku Ursulu C. (53) na 3,5 godine zatvora zbog ubojstva psihički i fizički poremećenog sina Jonasa (17).

“Bili ste na izmaku snaga, zato se dogodila ova katastrofa”, rekao je predsjedavajući sudac Rainer de Liep obrazlažući presudu, dok je Ursula brisala suze s lica.

Njezin sin Jonas rođen je s rijetkim genetskim poremećajem: bolovao je od Prader-Willijevog sindroma ili skraćeno PVS-a. Bolest se kasnije kod njega očitovala, između ostalog, kroz slabost mišića, nevoljne pokrete (tzv. tikove), kompulzivne rituale i halucinacije.

Majka je podnijela najveći teret brige

Dok je otac zarađivao za kruh, glavni teret brige za Jonasa ležao je na majci. Dug posao s punim radnim vremenom koji je od nje zahtijevao sve. Prema sudu, samo tuširanje njezina sina moglo je potrajati i do dva sata. Njezino jedino slobodno vrijeme bilo je pet minuta dok se Jonas mirno ljuljao na igralištu.

Na kraju je Ursula C. bila shrvana zadatkom. Postala je depresivna, loše je spavala, imala je psihosomatske probleme. Liječnik joj je prepisao sedative. U siječnju 2021. nazvala je hitnu jer više nije znala što učiniti, nije više mogla.

16. ožujka 2021. dosegnula je prekretnicu. Odlučila je ubiti sina i sebe. Pomiješala je preveliku dozu Jonasovog kvetiapina (neuroleptika) u njegov čokoladni puding i progutala ga s umakom od jabuka.

“Poduzeli su sve mjere da osiguraju da ne budu pronađeni”, rekao je sudac.

Ova 53-godišnjakinja bila je uvjerena da njen sin ne bi mogao živjeti bez nje.

Ali muž je našao oboje. Ursula C. jedva je preživjela predoziranje, sin nije. Nakon toga otvoreno je priznala: “Voljela sam svog sina više od svega.”

Obrana je tražila oslobađajuću presudu

Prema mišljenju sudaca, otišla je predaleko kad je odlučila povesti sina sa sobom u smrt.

Sudac De Lippe rekao je: “Jonasov život bio je vrijedan koliko i život 18-godišnjeg srednjoškolca.”

U presudi je, pak, sud uzeo u obzir smanjenu kaznenu odgovornost zbog bolesti optuženika. Tužiteljstvo je tražilo tri godine zatvora za ubojstvo, a obrana uvjetnu kaznu za ubojstvo.

Na kraju se sutkinja izravno obratila Ursuli C.: „Do tada si bila dobra majka. Ono što se dogodilo ne čini te lošom osobom.”

Suprug je još s njom. Presuda još nije pravomoćna.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare