NaslovnicaVijestiKatolički biskup Strickland: "Crkva nema nikakve ovlasti zaređivati ​​žene za svećenice"

Katolički biskup Strickland: “Crkva nema nikakve ovlasti zaređivati ​​žene za svećenice”

Biskup Joseph Strickland iz Tylera u Teksasu u utorak je izdao pastoralno pismo u kojem se navodi da Rimokatolička Crkva nema “nikakvu ovlast” zarediti žene za svećenice ili đakonice.

Izjava je uslijedila za rješavanje potencijalnih rasprava na nadolazećoj globalnoj Sinodi.

Biskup je poslao pismo kao nastavak svog pastoralnog dokumenta iz kolovoza u kojem je upozorio na pokušaje “predstavljanja alternative Evanđelju Isusa Krista” i pozvao katolike da “ostanu čvrsto na vječnim učenjima vjere”.

Samo muškarci mogu biti zaređeni za svećenike

U svojoj rujanskoj poslanici, biskup Strickland je ponovio da je Krist “jedini put do vječnog života” i da se “ne može pronaći nijedan drugi put do spasenja”.

Napominjući da će ređenje žena “navodno biti tema rasprave na nadolazećoj Sinodi o sinodalnosti”, Strickland je rekao da je kroz stoljeća Crkva uvijek smatrala da samo muškarci mogu biti zaređeni za svećenike.

“Sveta predaja i Redovno učiteljstvo Crkve kroz vjekove su potvrdili da Crkva nema nikakve ovlasti zaređivati ​​žene za svećenice”, rekao je biskup.

“To se ne može promijeniti jer je Krist ustanovio muško svećeništvo kako bi sebe prikazao kao Zaručnika s Crkvom kao svojom zaručnicom”, rekao je.

Strickland je nadalje citirao svetog Ivana Pavla II., koji je u svom apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis iz 1994. godine napisao da Crkva ne može “dodijeliti svećeničko ređenje ženama”, prenosi CNA.

Govoreći o mogućnosti ženskih đakona u Crkvi, Strickland je dalje istaknuo, kako je rekao, povijesnu razliku između “važnih uloga služenja” koje su mnoge žene imale u ranoj Crkvi i specifične službe đakonata zabilježene u Djelima apostolskim.

“Budući da sakramentalno zaređeni đakoni dijele apostolsku službu sa svećenicima i biskupima, Crkva je odredila da i oni moraju biti muškarci, kao što su bili apostoli koje je Isus izabrao”, napisao je Strickland.

Biskup je pri kraju svog pisma istaknuo da, iako je sama Crkva sveta, ona se “također sastoji od grešnih članova koji su neprestano pozvani na obraćenje”.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare