Đuro Hranić javno priznao da je napravio veliku pogrešku: Postiđen sam…

Nadbiskup Đuro Hranić priznao da je počinio veliku pogrešku brinući se o svećeniku, a ne o zaštiti njegovih žrtava.

Nadbiskup Đakovačko-osječki javno se ispričao žrtvama svećenika Rajčevca u službenoj objavi.

Izrazio je žaljenje što nije uklonio osumnjičenog župnika iz župe tijekom istrage te priznao da nije pokazao dovoljno suosjećanja prema patnjama žrtava.

Hranić je priznao da je počinio veliku pogrešku brinući se o svećeniku, a ne o zaštiti žrtava. Izražava duboko kajanje zbog svog propusta i zanemarivanja patnje onih koje je trebao štititi kao pastir Katoličke Crkve.

Nadbiskup ističe važnost stavljanja žrtava u središte odgovora na prijave zlostavljanja te odlučnog postupanja prema osumnjičenima u skladu s crkvenim odredbama.

On također poziva sve one koji su pretrpjeli zlostavljanje od crkvenih osoba da prijave slučajeve Nadbiskupijskom povjerenstvu za zaštitu maloljetnika i policiji.

Hranić poziva svećenike, redovnike, redovnice i vjernike da se pridruže molitvi i pokori za žrtve nasilja crkvenih osoba nad maloljetnicima, mladima i ranjivim osobama, posebno tijekom nadolazećeg Velikog tjedna.

Nadbiskup vjeruje da će s većom jasnoćom pokazati namjeru i odlučnost Crkve u zaštiti najmanjih i najranjivijih, čuvajući i štiteći njihove živote i dostojanstvo.

NAJNOVIJE!