NaslovnicaVijestiU Zagrebu traje festival koji slavi homoseksualnost, a financiran je od strane...

U Zagrebu traje festival koji slavi homoseksualnost, a financiran je od strane grada

U Zagrebu je prošlog petka započeo "21. Queer Zagreb Sezona", festival koji slavi homoseksualnost i promiče vrijednosni relativizam.

“21. Queer Zagreb Sezona” je financijski podržan od strane grada Zagreba, koji vodi ekstremno lijevi Tomislav Tomašević iz Možemo stranke.

Festival se predstavlja kao važan kulturni događaj s brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima. Međutim, terminologija koja prati ovakve projekte upućuje na milje homoseksualnih i srodnih osoba koje nastoje proširiti svoj utjecaj u društvu.

Queer Zagreb Sezona, kao 21. po redu festival s bogatom tradicijom, politički se svrstava među one koji regiju bivše Jugoslavije vide kao poseban prostor svog kulturnog identiteta. Cilj festivala je kroz umjetnost poticati društvene promjene, zagovarati jednakost za sve, posebno marginalizirane queer osobe.

Sudionici promoviraju određene seksualne sklonosti

Fokus festivala je na glazbi i kulturi općenito, s kazališnim i scenskim predstavama koje uključuju umjetnike iz deset različitih zemalja. Sudionici promoviraju određene seksualne sklonosti i odgovarajuće javno ponašanje.

Neki od glavnih događaja uključuju nastup njemačke skupine “Queereoké” koja kombinira “queer” ideologiju i karaoke, te “vogue ballroom” zabavu koja ističe seksualnost, posebno homoseksualnu i transseksualnu, uz spektakularno odijevanje. Festival također sadrži i kazališnu predstavu na temu seksualnih sklonosti.

Projekti poput Queer Zagreb Sezone, koji relativiziraju društvene vrijednosti, postali su općeprihvaćene pojave. Trendovi u popularnoj kulturi sve više naginju relativizaciji i rušenju normi. Festival se predstavlja kao nezaobilazan društveni događaj, uz Zagreb Pride, kao važno okupljalište homoseksualnih osoba.

Protagonisti ovih trendova nastoje nametnuti vlastita gledišta ne samo agresivnim nastupom u javnosti, već i posebnim izričajem kojim pokušavaju normirati javnu komunikaciju. Izrazi “homoseksualci” i “lezbijke” zamijenjeni su izrazima “queer” i “LGBTQI+”, čije prihvaćanje implicira prihvaćanje njihovih vrijednosnih normi.

Festival financira Grad Zagreb s 12.000 eura

Festival je financiran od strane Grada Zagreba s iznosom od 12.000 eura, a vjerojatno je pronašao i dodatna javna financiranja putem drugih izvora poput udruge Domino. Prošle godine je financijsku podršku pružilo najmanje 12 institucija, uključujući veleposlanstva stranih zemalja.

Međutim, festival potiče razvrat, rušenje vrijednosti i moralnu proizvoljnost, što dovodi do dezorijentacije pojedinaca, utjecaja na djecu, razaranja obitelji te uništavanja tradicionalnih društvenih struktura i institucija. Pokušava nametnuti svoje identitetske norme svim dijelovima društva, promovirajući “jednakost za sve”, ali u biti ističući sebe kao posebnu skupinu.

Izrazi “homoseksualci” i “lezbijke” zamijenjeni su izrazima poput “queer” i “LGBTQI+”, što pokazuje njihovu namjeru da normiraju javnu komunikaciju i nameću vlastite vrijednosti. Ovakvi festivali i trendovi relativiziraju društvene vrijednosti i utječu na javni izričaj, prenosi Narod.hr.