NaslovnicaVijestiIranske vlasti neobičnom presudom pustile kršćanski par iz zatvora

Iranske vlasti neobičnom presudom pustile kršćanski par iz zatvora

Iranske vlasti oslobodile su dvoje kršćana iz zatvora, nakon što je sudac prekršio uobičajenu sudsku praksu u zemlji i presudio da sudjelovanje u kućnoj crkvi/grupi nije nezakonito.

Iranski obraćenici na kršćanstvo, Sara Ahmadi i njezin suprug Homayoun Zhaveh, uhićeni su u lipnju 2019., presuda im je izrečena u studenom 2020., a žalbe su im odbijene u prosincu 2020. Prvi put su pozvani u zatvor u ožujku 2021., ali tek u kolovozu 2022. – nakon dvije neuspjele žalbe, bivaju zatvoreni.

Pušteni su 9. svibnja 2023. nakon ponovljenog suđenja. Ukidajući presudu iz 2020., sudac Žalbenog suda u Teheranu 9. svibnja utvrdio je da nema dokaza da je par prekršio iranske zakone o nacionalnoj sigurnosti sudjelovanjem na kućnom sastanku.

Odslužili su devet mjeseci kazne

U svojoj presudi, sudac je utvrdio da pripadnost ili sudjelovanje u “kućnoj grupi” s ljudima iste vjere nije nezakonito, već “prirodno”, piše christiantoday.

Presuda je na neki način bila slična presudi Vrhovnog suda od 3. studenog 2021. u kojoj je navedeno da devet obraćenika ne može biti optuženo za djelovanje protiv nacionalne sigurnosti samo zato što pripadaju kućnoj crkvi.

Oslobađajućom presudom poništena je presuda iz studenog 2020. u kojoj je Ahmadi, optužena da je bila vođa kućne crkve, osuđena na ukupno 11 godina zatvora zbog “osnivanja ili vođenja organizacije koja ima za cilj narušavanje nacionalne sigurnosti” i “članstva u organizacijama koje imaju za cilj narušiti nacionalnu sigurnost.” U prosincu 2020. Ahmadi je prvotno kazna smanjena na ukupno osam godina zatvora.

Zhaveh je osuđen na dvije godine zatvora zbog “članstva u organizacijama koje imaju za cilj remetiti nacionalnu sigurnost” ili zbog toga što je bio član kućne crkve. Kazne također predviđaju šest mjeseci društveno korisnog rada i dvogodišnju zabranu putovanja u inozemstvo ili pridruživanja bilo kojoj društvenoj ili političkoj skupini.

PROČITAJTE: 7 najvećih progonitelja kršćana u svijetu

U lipnju 2019. službenici državne sigurnosti uhitili su par dok su bili na odmoru s prijateljima u Amolu. Oboje su sljedeći mjesec pušteni uz jamčevinu. Paru je naređeno da se javi vlastima kako bi počeli služiti kaznu u lipnju 2021., no po dolasku su odmah odbijeni, vjerojatno jer je COVID-19 još uvijek harao iranskim zatvorskim sustavom. Posebno je teško pogođen zatvor Evin, gdje će Zhaveh i Ahmadi na kraju biti zatvoreni.

Zhaveh boluje od uznapredovalog oblika Parkinsonove bolesti, a kako kažu upućeni, zdravlje mu se pogoršalo tijekom boravka u zatvoru.

Iran je na 8. mjestu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin

Organizacija za podršku kršćanima Open Doors za 2023. navodi da je Iran na 8. mjestu na popisu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. Tijekom proteklih nekoliko godina, iranska vlada ozbiljno je srušila kućne crkve, ali izvješće Open Doorsa navodi da “unatoč velikom ugnjetavanju, Islamska Republika Iran je doživjela fenomenalan rast svog podzemnog crkvenog pokreta.”