Poznati arheolog vjeruje da je pronašao biblijski grad Sodomu, a ima i dokaze

Poznati arheolog vjeruje da je pronašao biblijski grad Sodomu u današnjem Jordanu i kaže da postoje dokazi koji potvrđuju da je grad uništen vatrom.

Steven Collins, dekan Fakulteta za arheologiju na Sveučilištu Trinity Southwest, rekao je Joelu. C Rosenberg u novoj epizodi “The Rosenberg Report ” kako su on i njegov tim otkrili biblijske gradove Sodomu i Gomoru u Jordanu.

Kaže da je koristio svete tekstove kao tragove da pronađe lokaciju.

Rekao je Rosenbergu da mnogi arheolozi pretpostavljaju da su gradovi smješteni blizu Mrtvog mora zbog Williama Albrighta, arheologa koji je krenuo u otkrivanje gradova 1924. godine.

Albright je vjerovao da su nabujale morske vode prekrile njegovu lokaciju, ali ništa nije otkriveno na morskom dnu.

Godine 2001. Collins je započeo svoje istraživanje koristeći drugačiji pristup.

“Ovdje je problem s Albrightovom lokacijom Sodome. On nikada, baš nikad ne daje egzegezu 13. poglavlja Postanka, što je verbalna karta za dolazak do grada Sodome.…”, rekao je Collins .

Collins je svoju potragu usredotočio na dolinu rijeke Jordan.

Odatle je koristio tragove iz Biblije, uključujući referencu iz Postanka 13, 10.

“Prikladno pitanje za Sodomu je: ‘Gdje je stajao Lot kad je podigao oči i vidio da je cijela ravnica Jordana bila dobro natopljena?” Bili su to Bethel i Ai”, objasnio je Collins.

VIDI OVO: Sodoma i Gomora: Zašto ih je Bog uništio?

Biblijski tekst ih je doveo do tog mjesta

To je dovelo Collinsa i njegov tim do Tall el-Hammama. Jordanska vlada im je odobrila da počnu iskopavati na tom području.

“Zapravo nas je biblijski tekst doveo do ovog mjesta”, rekao je Rosenbergu. “Jednostavno smo se kretali u skladu sa zemljopisom.”

Otkrili su ogroman niz gradova iz brončanog doba koji su bili bogati i veliki, te keramiku i artefakte za koje se činilo da su otopljeni.

“Kada radite znanost o Sodomi, prvo idete na tekst. Zašto? Zato što je Biblija jedino mjesto, jedini drevni tekst, koji je preživio s imenom Sodoma u sebi.”

Collins je koautor rada koji potvrđuje da je grad uništen vatrom ili “termalnim događajem”.

“Nasilni požar koji je okončao okupaciju u Tall el-Hammamu proizveo je otopljenu keramiku, sprženo kamenje temelja i nekoliko stopa pepela i ruševina koje su se uzburkale u tamno sivu matricu kao u Cuisinartu”, primijetio je.

U drugom koautorskom radu, arheolog Phillip J. Silvia i Collins napisali su: “Fizički dokazi iz Tall el-Hammama i susjednih mjesta pokazuju znakove vrlo destruktivnog potresnog i toplinskog događaja koji bi se mogao očekivati ​​prema onome što je opisano u Postanku 19.”

U tom su radu zaključili da su Sodoma i Gomora uništene meteoritskim udarom iz zraka.

NAJNOVIJE!