NaslovnicaVijestiBelgijska LGBTQ+ zajednica u strahu zbog stranke koja bi mogla doći na...

Belgijska LGBTQ+ zajednica u strahu zbog stranke koja bi mogla doći na vlast

Belgijska LGBTQ+ je zabrinuta i strahuje jer bi prema anketama na vlast mogla doći stranka koja se protivi promjeni spola.

Belgija se već duže vremena ističe kao zemlja koja pruža iznimno podršku LGBTQ+ zajednici.

Međutim, unatoč “postignućima” poput legalne promjene spola i imena bez medicinske potvrde te novih politika, postoje naznake da bi nadolazeći izbori i mogući uspon desne stranke Vlaams Belang (Flamanski interes) mogli donijeti izazove za LGBTQ+ prava.

Stranka Vlaams Belang, koja dominira u Flandriji, trenutno vodi u anketama i postoji mogućnost da zajedno s desničarskom strankom N-VA formira vladu.

To izaziva zabrinutost među LGBTQ+ aktivistima, budući da je Vlaams Belang izrazio skepsu prema rastućem trendu mladih osoba koje se identificiraju kao transrodne, te su pozvali na zaustavljanje hormonske terapije i operacija promjene spola za maloljetne dok se ne provedu detaljnija istraživanja, piše Politico.

LGBTQ+ zajednica se boji da će izgubiti prava

Unatoč tvrdnjama Vlaams Belanga da ne osporavaju prava LGBT osoba, LGBTQ+ zajednica strahuje da bi mogli usvojiti politike koje bi mogle negativno utjecati na njihova prava.

Belgija se često opisuje kao raj za LGBTQ+ osobe i nalazi se visoko na ILGA-Europe Rainbow Indexu. Zemlja je omogućila legalnu promjenu spola na osobnim iskaznicama bez velikih prepreka, a broj osoba koje su to iskoristile kontinuirano raste.

Međutim, općenito u Europi raste trend desnih stranaka koje izražavaju zabrinutost zbog rodne ideologije, a to se vidi i kroz zabrane ili ograničenja u nekim drugim zemljama.

Unatoč napretku u pravima LGBTQ+ osoba, Belgija i dalje suočava s izazovima u očuvanju tih prava, posebno s obzirom na političke promjene i evoluciju stava društva prema tim pitanjima.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare