‘Da nije Izraela…’: Mlada Arapkinja hvali židovsku državu jer joj je pomogla da uspije

“Da nije bilo Izraela, vjerojatno bih bila nepismena, bez novca, čuvala ovce negdje u [Galilejskom području Izraela]."

Dok rat Izraela i Hamasa nastavlja pustošiti regiju, jedna izraelska Arapkinja — sada inženjerka elektrotehnike — progovara, hvaleći židovsku državu za sve što joj je ponudila da uspije u životu.

Da nije bilo Izraela, nedavno je rekla bivša studentica Sveučilišta Stanford, vjerojatno bi bila siromašna.

“Izrael nam je dao sve što nam je mogao dati, iako smo bili Arapi, a oni Izrael nazivaju apartheidom”, rekla je, prema snimci koja kruži na X-u. “Oni nazivaju Izrael – da pravi etnički genocid. Ova točka mi je zapravo zbunjujuća, jer su 25% izraelske populacije zapravo Arapi; većina njih su muslimani. Više od 20% [stanovništva] su muslimani. Ja sam jedan od njih.”

Beduinka je dalje rekla da Arapi u Izraelu imaju “jednaka prava” te imaju pristup “socijalnoj pomoći, obrazovanju, zdravstvenoj skrbi – svemu što bi dobio židovski građanin”.

“Pa kako ovo možete nazvati aparthejdom ili počinjenjem etničkog genocida?” upitala je i dodala: “Rođena sam u beduinskoj obitelji. Beduini su nomadski Arapi. Moja je majka bila – i jest – bez novca i nepismena. Ne zna čitati i pisati, jer njezini roditelji nisu vjerovali da žene imaju pravo ići u školu; trebaju biti na poljima i čuvati ovce.”

“Vjerojatno bih bila nepismena”

Nastavila je: “Da nije bilo Izraela, vjerojatno bih bila nepismena, bez novca, čuvala ovce negdje u [Galilejskom području Izraela]. Ali imam diplomu elektrotehnike; Imam magisterij na Sveučilištu Stanford i imam svoja prava živjeti svoj život onako kako sam ga željela živjeti. Izrael nam je dao sve što je mogao dati iako smo bili Arapi.”

Žena je rekla da tvrdnje o apartheidu i genocidu od strane Izraela “ne odgovaraju stvarnosti”.

“Moraju otići i pročitati činjenice”, potaknula je. “I smiješno je da ponekad dolazi od inteligentnih studenata na elitnim sveučilištima koji govore ovakve gluposti.”

Odvažni komentari arapske Izraelke dolaze nakon što su neki studenti na ljevičarskim sveučilišnim kampusima diljem SAD-a izrazili potporu terorističkoj skupini Hamas, koja je pokrenula svoj napad na Svetu zemlju prije više od mjesec dana.

NAJNOVIJE!