Istraživači pronašli dokaze za Božji gnjev u Sodomi

Istraživači su navodno pronašli opipljive dokaze za Božji gnjev koji je iskazao u Sodomi. Smatraju da uništenje nije uzrokovano vulkanom, već nečim drugim.

U Postanku je Bog uništio Sodomu i Gomoru zbog njihove opakosti. Kao kršćani, mi već vjerujemo da su se ti događaji zbili prije nekoliko tisuća godina, no nova istraživanja možda imaju i opipljiv dokaz za to. 

Prema članku objavljenom u The Conversation, stotine istraživača radili su na iskopinama drevnog grada na Bliskom istoku koji se sada zove Tall el-Hammam. Prvo su prije 15 godina počeli čitati o povijesti tog grada, kada je grad bio prekriven metar i pol visokim slojem ugljena, pepela i otopljenog materijala. 

Istraživači smatraju da taj „sloj uništenja“ nije mogao biti uzrokovan vulkanom, potresom ili kakvom bitkom. Niti jedan od tih događa nije mogao otopiti metal ili posuđe koje je pronađeno u tom sloju. 

Da dobiju moguće scenarije, istraživači su upotrijebili poseban kalkulator za pobliže određenje „mnogih detalja tog kozmičkog događaja zasnovanog na poznatim događajima i nuklearnim detonacijama.“ 

Zaključili su da je razlog uništenja najvjerojatnije bio manji asteroid, ali on nije uspio u potpunosti doći do zemlje. 

Umjesto toga, znanstvenici vjeruju da je asteroid najvjerojatnije eksplodirao u vatrenu kuglu oko kilometar iznad grada. Odjeća i drvo bi se odmah zapalili dok bi se posuđe, mačevi i koplja počeli topiti kako je temperatura dosezala 2000 Celzijevih stupnjeva. 

Istraživanja savršeno odgovaraju opisima u Bibliji

To bi savršeno odgovaralo onome što Božja riječ kaže u Postanku 19,24-28: „Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem i uništi one gradove i svu onu ravnicu, sve žitelje gradske i sve raslinstvo na zemlji. A Lotova se žena obazre i pretvori se u stup soli. Sutradan u rano jutro Abraham se požuri na mjesto gdje je stajao pred Jahvom, upravi pogled prema Sodomi i Gomori i svoj ravnici u daljini: i vidje kako se diže dim nad zemljom kao dim kakve klačine.“ 

VIDI OVO: Zašto se Lotova žena pretvorila u stup soli?

No, nije samo kalkulator doveo istraživače do ovog zaključna. Oni su pronašli i fizičke dokaze za tu tvrdnju. 

U gradu su znanstvenici otkrili zrna pijeska poznata kao šokirani kvarc koji se stvara jedino pod pritiskom od 328 854 kilograma po kvadratnom centimetru. Uz to su pronađeni mikroskopski dijamanti koji su manji od virusa gripe. 

Znanstvenici su napisali: „Čini se da su biljke i drva odmah pretvoreni u taj dijamantni materijal zbog jakih temperatura i pritiska.“ 

Nakon što su proveli dodatne eksperimente, istraživači su zaključili da su se glinene posude i cigle od gline otopile na temperaturama većim od 1482 Celzijeva stupnja. 

Ujedno su otkrili male tragove otopljenog metala na posudama u gradu koji sadržava iridij koji se topi na preko 2446 Celzijevih stupnjeva. 

VIDI OVO: Lotove kćeri: Zašto je Bog dopustio da spavaju sa svojim ocem?

Temperatura u gradu je bila mnogo veća od one koje proizvodi vulkan

„Zajedno ti dokazi pokazuju da je temperatura u gradu bila mnogo veća od temperature koju proizvede vulkan, normalni požar ili bitka. Jedina druga mogućnost bila bi asteroid“, zaključili su znanstvenici. 

Položaj Tall el-Hammana blizu Mrtvog mora je sličan opisu Sodome u Postanku. 

„Moguće je da je opis uništenja grada predavan usmenim putem s generacije na generaciju dok nije zabilježen u biblijskom zapisu o Sodomi“, rekli su istraživači. 

„Biblija opisuje uništenje urbanog centra blizu Mrtvog mora – kamenje i vatru s neba, uništenje više od jednog grada, iz vatre se dizao gust dim te su ubijeni stanovnici grada. Može li to biti drevno svjedočanstvo o tom događaju?“ 

Zasigurno je moguće da se priča prenosila s generacije na generaciju te je ujedno moguće da je biblijska priča točan prikaz onoga što se dogodilo tim grešnim gradovima. 

Kao kršćani vjerujemo da je Božja riječ nepogrešiva bez obzira na fizičke dokaze. No ponekad se Bog odlučuje pokazati na opipljive načine, a možda se točno to dogodilo ovim istraživačima. 

NAJNOVIJE!