Europski parlament traži priznavanje istospolnih brakova u cijeloj EU

Europski parlament podržao je u utorak u Strasbourgu prijedlog rezolucije kojom se traži priznavanje istospolnih brakova i registriranih partnerstva u svim zemljama članicama EU.

U rezoluciji se navodi da brakove ili registrirana partnerstva zaključena u jednoj državi članici treba priznati jednoobrazno u svim državama članicama.

Svima jednaka prava

U rezoluciji o LGBTIQ pravima u EU, usvojenoj s 387 glasova za, 161 protiv i 123 suzdržana, Europski parlament naglasio je da bi ti građani trebali u potpunosti ostvariti svoja prava kao i heteroseksualni parovi.

VIDI OVO: 3 razloga zašto bi kršćani trebali biti protiv istospolnih brakova

Europarlamentarci su u rezoluciji također pozvali Europsku komisiju da zbog kršenja prava LGBTIQ osoba, ali i temeljnih vrijednosti EU-a, poduzme mjere protiv Rumunjske, Mađarske i Poljske.

Svima jednaka prava
Foto: Unsplash

Rumunjska vlada nije ažurirala nacionalno zakonodavstvo nakon što je Europski sud odredio da se odredbe o “supružniku/supružnici” primjenjuju na istospolne parove kao i na heteroseksualne, piše hr.n1info.com.

U Mađarskoj je tijekom srpnja na snagu stupio diskriminacijski zakon kojim se u školama zabranjuje korištenje sadržaja vezanih za homoseksualnost, interspolnost i transrodnost.

VIDI OVO: Mađarska zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima

Zastupnici su također prepoznali da LGBTIQ zajednice u Poljskoj doživljavaju diskriminaciju i stoga su pozvali EU da pokrene postupke za kršenje zakona, pravosudne mjere i proračunske alate protiv Varšave.

NE PROPUSTITE!