NaslovnicaVijestiGradonačelnik oženio ženku aligatora: Zove ju princezom i kaže da se vole

Gradonačelnik oženio ženku aligatora: Zove ju princezom i kaže da se vole

Nesvakidašnja situacija dogodila se u Latinskoj Americi, a za to je zaslužan gradonačelnik jednog meksičkog gradića koji je oženio ženku aligatora na tradicionalnoj ceremoniji za koju se vjeruje da donosi sreću meksičkom narodu.

Victor Hugo Sosa oženio je kajmanskog reptila po imenu Alicia Adriana dok je obavljao ritual predaka, piše Sky News.

Prema lokalnoj predaji i tradiciji, stvorenje se zove “princeza”, a gradonačelnik je izjavio da se par “voli” i da je čin vjenčanja motiviran ljubavlju.

Promatrači, odnosno u ovoj situaciji – gosti su pljeskali i plesali, a sve se dogodilo u San Pedro Huamelula, gradiću starosjedilačkog naroda Chontal u saveznoj državi Oaxaca, na jugu Meksika.

Gospodin gradonačelnik Sosa je tokom rituala izjavio: “Prihvaćam odgovornost jer se volimo. To je ono što je važno. Ne možete imati brak bez ljubavi. Prepuštam se braku s princezom”.

Ženka aligatora
Foto: Sky News

Inače, u ovom gradu se već 230 godina sklapa brak između muškarca i ženke kajmana u spomen na mir između domorodačkih skupina Chontal i Huava.

Gradonačelnik, koji predstavlja kralja Chontala, ženi se reptilom, koji simbolizira djevojku princeze Huave, u suživotu dviju zajednica.

Kajmani žive u močvarama i endemska su vrsta u Meksiku i Srednjoj Americi. Prije obreda, životinja se nosi od kuće do kuće kako bi je seljani mogli držati i plesati.

Gmizavac nosi zelenu suknju, šarenu ručno vezenu tuniku i pokrivač za glavu od traka i šljokica. Njena njuška je zatvorena tako da ne bi bilo “predbračnih nezgoda”.

Kasnije je odjevena u bijelu mladenku i odvedena u lokalnu gradsku vijećnicu na vjenčanje. Nakon priredbe, gradonačelnik je zaplesao sa svojom mladom uz zvuke tradicionalne muzike.

“Sretni smo jer slavimo ujedinjenje dviju kultura. Ljudi su sretni”, rekao je Sosa novinskoj agenciji AFP.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare