NaslovnicaVijestiIslamski ekstremisti napali školu u Ugandi i ubili više desetaka djece

Islamski ekstremisti napali školu u Ugandi i ubili više desetaka djece

Islamski ekstremisti su u petak 16. lipnja napali školu i ubili 41 osobu, od toga 38 učenika. Nekoliko učenica je oteto.

Gradonačelnik Mpondwea u Ugandi rekao je u subotu ujutro da su vlasti otkrile tijela 41 osobe, uključujući 38 učenika, koji su spaljeni, ustrijeljeni ili ubijeni u napadu na srednju školu Lhubiriha. Priopćeno je da je još najmanje šest učenica oteto i da se vjeruje da su odvedene preko granice u Kongo, prenosi Associated Press.

Vlasti su priopćile da su počinitelji Savezničke demokratske snage, islamistička ekstremistička skupina povezana s ISIS-om, koja pokreće terorističke napade diljem regije iz baza u nestabilnom Kongu.

Saveznička demokratska snaga (ADF)

ADF je pobunjenička skupina osnovana u Ugandi 1995. kao naoružana islamistička skupina. Prema istraživačima koji prate skupinu, ADF je postala sve smrtonosnija skupina otkada je počela primati novac od Islamske države.

Više o ovom događaju pogledajte u videu u nastavku.

Prošle godine pripadnici ADF-a bacili su bombe na posjetitelje crkve, režirali bombaše samoubojice, organizirali bijeg iz zatvora koji je oslobodio stotine zatvorenika te spalili žive seljake i njihove domove. Samo u ožujku grupa je navodno ubila 150 ljudi.

Godine 2021. ADF je optužen za organiziranje smrtonosnih bombaških napada u glavnom gradu Ugande Kampali u kojima je poginulo šest osoba. Uganda je poslala trupe u istočni Kongo, gdje se i dalje bore s pobunjeničkom skupinom.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare