Od 1950. do danas: Istraga otkrila 3000 zlostavljača djece u Rimokatoličkoj Crkvi u Francuskoj

Komisija za ispitivanje seksualnog zlostavljanja u okviru Rimokatoličke Crkve u Francuskoj vjeruje da je 3.000 zlostavljača djece – od kojih su dvije trećine svećenici – radilo u crkvi u posljednjih 70 godina.

Procjenu je dao predsjednik komisije Jean-Marc Sauvé u intervjuu objavljenom u nedjelju u novinama Journal du Dimanche. Istraga je trajala dvije i pol godine, potpuno Izvješće trebalo bi biti objavljeno ovih dana.

Komisija, koju je 2018. osnovala Biskupska konferencija Francuske (CEF) kao odgovor na skandale koji su pogodili Crkvu u Francuskoj i širom svijeta, dat će i 45 preporuka. Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Izvješće uključuje novu procjenu

Upitan o radu Komisije na istraživanju zlostavljača djece, Sauvé je rekao: “Procijenili smo da je njihov broj 3000 od 11 500 svećenika i crkvenih ljudi od 1950-ih. Dvije trećine su svećenici.”

Rekao je da su 22 slučaja proslijeđena tužiteljima zbog navodnih zločina koji mogu procesuirati. Više od 40 slučajeva navodnih zločina uključuju osumnjičene koji su još živi, ali su prestari da bi se mogli goniti, te su proslijeđeni crkvenim dužnosnicima.

“Od 1950. do 1970. Crkva je potpuno ravnodušna prema žrtvama: one ne postoje, patnja nanesena djeci se zanemaruje”, citiraju ga novine. “Razdoblja koja su slijedila bila su različita.”

VIDI OVO: Dokumentrac o pedofiliji u Katoličkoj crkvi šokirao Poljsku

Sauvé je dodao: “Naš cilj je postaviti konkretnu dijagnozu svih zlouporaba, identificirati uzroke i izvući sve posljedice.”

Izvješće ima 2500 stranica
Jean-Marc Sauvé; Snimka zaslona: YouTube/France Inter

Izvješće ima 2500 stranica

Ovo opsežno Izvješće pokušalo je kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava. Također su traženi “mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni” koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Rimokatoličke Crkve.

Prije osnivanja komisije papa Franjo je obvezao one, koji znaju za seksualno zlostavljanje u Rimokatoličkoj Crkvi, da to prijave svojim nadređenima.

Kada je komisija započela s radom, uspostavila je posebnu telefonsku liniju putem koje su prijavljivani slučajevi pedofilije.

VIDI OVO: Užas u Njemačkoj: Redovnice podvodile djecu pedofilima koji su ih silovali

Predsjednik CEF-a, biskup Eric de Moulins-Beaufort, kazao je, na sastanku s vjernicima iz svoje biskupije, kako strahuje da će Izvješće pokazati “značajne i zastrašujuće brojke”.

Crkvene vlasti upozorile su svećenike i župe da će objava Izvješća biti “težak i ozbiljan trenutak” koji poziva na “istinu i suosjećanje”.