NaslovnicaVijestiMuškarac u Švicarskoj promijenio spol kako bi izbjegao vojnu službu

Muškarac u Švicarskoj promijenio spol kako bi izbjegao vojnu službu

Jedan muškarac u Švicarskoj je iskoristio novi zakon o promjeni spola kako bi izbjegao obaveznu vojnu službu za muškarce i istovremeno ukazao na apsurdnost liberalnih zakona o transrodnim osobama.

Lucas Bänteli je jednostavno ispunio obrazac, izrazio želju da postane žensko, platio administrativnu naknadu i prošao kroz kratak sastanak u Uredu za građanska stanja kako bi njegov zahtjev bio odobren.

Bänteli nije mijenjao ime niti promijenio svoj način života na bilo koji način. On inzistira na tome da nastavi živjeti kao i prije, jedina razlika je što je sada zakonski prepoznat kao žena i kao takav ne mora obavljati obveznu vojnu službu koja vrijedi za sve muškarce u dobi od 18 do 30 godina.

“Moja namjera je bila da dovedem ovaj novi propis do apsurda, ali istovremeno sam želio izbjeći vojsku”, izjavio je Bänteli.

Prema švicarskom zakonu, svaka osoba koja ima “osobno uvjerenje” da se identificira kao suprotni spol sada može podnijeti zahtjev za pravnu promjenu spola.

Postupak uključuje ubrzani proces promjene spola u matičnim knjigama

Ovaj postupak uključuje ubrzani proces promjene spola u matičnim knjigama bez potrebe za liječničkim pregledom ili sudskim nalogom. Zakon je stupio na snagu početkom prethodne godine, a Bänteli se nada da će svojim potezom potaknuti političare da razmotre koliko daleko idu sa svojim liberalnim zakonima.

Međutim, 23-godišnjak bi mogao naići na pravne poteškoće. Savezni ured za pravosuđe je prokomentirao ovaj slučaj nazivajući njegov pristup nezakonitim.

“Izjave o promjeni spola koje su uvredljive ili neozbiljno dane nemaju pravno važenje i kažnjive su. Ako postoji sumnja u vezi s tim, okolnosti se moraju službeno istražiti i, po potrebi, pokrenuti ispravan postupak”, izjavio je savezni ured.

Unatoč tome, Bänteli vjeruje da će pobijediti na sudu zbog “apsurdnosti ovog zakona”.

“Ako se samo uzimaju u obzir osobni osjećaji, kako netko može dokazati da se u trenutku promjene spola nisam stvarno osjećao kao žena?”

Sličnu rupu u zakonu je iskoristio još jedan Švicarac ranije ove godine kako bi godinu dana ranije otišao u mirovinu i počeo primati mirovinu. Michel Montini iz Saveznog ureda za pravosuđe je već u studenom prošle godine priznao nedostatke u novim zakonima o transrodnim osobama, tvrdeći da “ljudi mogu izjaviti da su žene neposredno prije odlaska u mirovinu i otići godinu dana ranije”.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare