Njemački liječnici mogu reklamirati usluge pobačaja

Njemački liječnici i bolnice mogu na svojim web stranicama bez problema reklamirati usluge pobačaja.

Njemački ministar pravosuđa u ponedjeljak je pokrenuo postupak da se iz kaznenog zakona zemlje ukloni zabrana liječnicima da reklamiraju usluge pobačaja, što je odredba za koju je rekao da je neodrživa.

Ovaj potez prvi je od nekoliko liberalnih socijalnih politika koje je planirala vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza, koja je preuzela dužnost prošlog mjeseca.

CDU, stranka bivše kancelarke Angele Merkel, sada u oporbi, branila je paragraf 219a kaznenog zakona koji zabranjuje oglašavanje pobačaja. Predviđena je novčana ili zatvorska kazna do dvije godine.

VIDI OVO: Što Biblija uistinu kaže o pobačaju?

U skladu s kompromisom 2019. godine, Merkelina je vlada formalno ostavila zabranu, ali je dopustila liječnicima i bolnicama po prvi put da na svojim web stranicama kažu da rade pobačaje. Nisu, međutim, smjeli dati detaljnije informacije.

„Želimo okončati neodrživu pravnu situaciju“, rekao je ministar pravosuđa Marco Buschmann, najavljujući da je izradio zakon za ukidanje tog stavka. „Trenutna je pravna situacija da liječnici koji daju činjenične podatke o svom radu, a na primjer daju informacije o metodama koje koriste za provođenje pobačaja, mogu očekivati ​​kaznene istrage i osude.”

„Ne može biti da svatko može staviti sve o ovim pitanjima na Internet, ali ljudi koji su posebno kvalificirani ne mogu“, rekao je Buschmann. Dodao je da nema razloga za strah od neprihvatljivog oglašavanja jer to isključuju druge zakonske odredbe i profesionalni kodeks liječnika.

Buschmann je rekao da taj potez ne znači nikakvu promjenu samog zakona o pobačaju. U Njemačkoj je pobačaj dopušten unutar prvih 12 tjedana trudnoće, a žene koje traže pobačaj moraju se podvrgnuti savjetovanju tri dana prije provođenja postupka, prenosi Tribun.