Olaf Scholz: “Prostitucija je loša i mora se suzbiti”

Posljednjih desetljeća Europa je postala središte prostitucije, ilegalne industrije u kojoj se okreću milijuni eura.

Zakonodavstvo o prostituciji značajno se razlikuje među europskim zemljama, od aktivne borbe protiv nje u Švedskoj i Francuskoj, koje kriminaliziraju plaćeni seks, do dozvole Njemačke i Belgije ili legalizacije u Nizozemskoj.

Olaf Scholz: “Neprihvatljivo je da muškarci kupuju žene”

Unatoč situaciji u njegovoj zemlji, kada je njemački kancelar, Olaf Scholz, nedavno upitan, tijekom sjednice pitanja i odgovora u Bundestagu , o prostituciji u Njemačkoj, rekao je da je “loša”.

“Prostitucija je često povezana sa zlostavljanjem, nasiljem i kriminalnim strukturama. Zato moramo učiniti sve da to obuzdamo”, dodao je Scholz.

Kancela je također naglasio da se “prostitucija ne bi trebala prihvatiti kao nešto normalno. Neprihvatljivo je da muškarci kupuju žene. To me je uvijek moralno bijesnilo”.

Europski parlament protiv prostitucije

Prema Odboru za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, zakonodavne razlike “štete žrtvama trgovine radi seksualnog iskorištavanja” i stvaraju “plodno tlo za djelovanje organiziranog kriminala”.

Odbor je to osudio u prijedlogu koji je usvojio Europski parlament 14. rujna, a u kojem se također navodi da je “smanjenje potražnje ključno za sprječavanje i smanjenje trgovine ljudima i mora se učiniti na način koji ne šteti onima koji se bave prostitucijom”.

“Prostitucija nije vrsta posla ili seksualnog rada. Prostitucija je vrsta nasilja nad ženama… Moramo jasno staviti do znanja da nije dopušteno kupovati tijelo žene”, rekla je njemačka parlamentarka i voditeljica Odbora Maria Noichl.

Iako rezolucija nije obvezujuća, zahtijeva od europske izvršne vlasti (Europske komisije) da odluči hoće li donijeti zakone o prostituciji za 27 zemalja.

Od ‘nordijskog modela’ do legalizacije

Švedska je bila prva europska zemlja koja je 1999. godine uvela tzv. ‘nordijski model’ , zakon koji kažnjava kupce seksa, a ženama koje se prostituiraju nudi financijsku pomoć, obrazovanje i psihološku podršku kada je potrebna.

Druge zemlje poput Norveške 2008., Islanda (2009.), Sjeverne Irske (2015.) i Francuske (2016.) također su ga usvojile. Španjolska je nedavno predložila izmjene u kaznenom zakonu kako bi se seksualni klijenti kriminalizirali.

S druge strane, zemlje poput Njemačke, Nizozemske i Belgije poznate su po otvorenom zakonodavstvu o prostituciji, unatoč protivljenju civilnih i vjerskih organizacija, te statistikama koje pokazuju mračnu stvarnost u kojoj su mnoge žrtve trgovine ljudima, piše Evangelical Focus.

NAJNOVIJE!