POTREBNA MOLITVA: Potres u Maroku usmrtio 1300 ljudi, a skoro 2000 ih je kritično

Razoran potres 6,8 i najsmrtonosniji u šest desetljeća u Maroku, usmrtio je 1.305 ljudi, a 1.832 je ozlijeđenih prema novim podacima Ministarstva unutarnjih poslova.

Marokanski geofizički centar rekao je da se potres dogodio u petak, nešto poslije 23 sata u području Ighila na Visokom Atlasu. Ighil, planinsko područje u kojem se nalaze mala sela gdje se stanovnici bave poljoprivredom, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša.

Potres usmrtio 1.305 ljudi

Nažalost, osim umrlih, ozlijeđene su 1.832 osobe, od kojih je 1.220 u teškom stanju. U selu Amizmiz blizu epicentra, spasilačke ekipe kopaju ruševine golim rukama. Pali komadi zidova blokirali su uske ulice. Pred bolnicom su tijela prekrivena plahtama, a uz njih stoji tugujuća rodbina.

Gotovo sve kuće u području Asni, nekih 40 km južno od Marakeša, oštećene su, a seljani su proveli noć na otvorenom. Nedostaje im hrane, vode, nemaju krova, ni kuhinje … Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je više od 300.000 pogođeno potresom u samome gradu Marakšeu i okolnim područjima.

U Marakešu je potvrđena zasad smrt 13 osoba, a stanovnici također provode noć na otvorenom u strahu od urušavanja. Ranjenici čekaju da budu zbrinuti. Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960., kada se procjenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu.

Tri dana žalosti

Središte Marakeša pod UNESCO-ovom je zaštitom i teško je oštećeno. Urušio se minaret džamije na trgu Jemaa al-Fna. Državna televizija prikazala je snimke područja Moulay Ibrahim, 40 km južno od Marakeša, gdje su se urušili deseci kuća na padinama, a stanovnici iskapaju grobove.

Kraljevina Maroko proglasila je tri dana nacionalne žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja diljem zemlje.

Marokanske oružane snage pomažu u raščišćavanju ruševina i dopremi vode, hrane i drugog materijala.

Vlade diljem svijeta izrazile su solidarnost i ponudile pomoć.

Molitva za stanovnike Maroka

Nebeski Oče, hvala što vladaš sa svoga prijestolja i što uvijek kontroliraš sve okolnosti. Ne možemo vidjeti ishod ovog teškog događaja, ali Ti nam kažeš da se ne bojimo, jer si uvijek s nama.

Oče, u situacijama poput jučerašnje, kada vidimo da tlo pod našim nogama nije tako čvrsto kao što mislimo, molimo za Tvoju milost.

Danas suosjećamo s mnogim ljudima koji su izgubili svoje bližnje i svoje domove. Osjećamo očaj onih koji još traže svoje voljene ispod ruševina. Ti čuješ vapaje i jadikovke ožalošćenih. Utješi ih sve i daj im snage da mogu proživjeti ovaj dan. Budi njihova stijena i skloni ih pod svoja krila, jer mnogi više nemaju svoje domove.

Molimo Te za obitelji koje su preplavljene tugom i gubitkom. Pomozi da njihova žalost što prije prođe i daj im snage za nastavak života. Blagoslovi sve koji su preživjeli i izliječi njihova sjećanja na traume i razaranja.

Molimo Tvoj blagoslov za sve one koji su izgubili svoje domove, sredstva za život, sigurnost i nadu. Neka se okrenu Tebi i crpe snagu s Tvoga izvora. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare