“Ovo je povijesni dan”: Švicarska legalizirala istospolne brakove

Švicarska je na jučerašnjem referendumu rekla DA istospolnim brakovima. "Ovo je povijesni dan", izgovoreno je puno puta u sjedištu pristaša braka za sve.

Švicarci su na nedjeljnom referendumu izrekli odlučno da u korist braka za sve, odnosno mogućnosti sklapanja i istospolnih brakova.

‘Da’ je na referendumu zaokružilo 64,1 posto birača i to su konačni rezultati koje je objavila savezna vlada, a za “brak za sve” izjasnili su se svi švicarski kantoni uključujući i one najkonzervativnije.

“Ovo je povijesni dan”, izgovoreno je puno puta u sjedištu pristaša braka za sve u jednome bernskom restoranu okićenom duginim zastavicama u kojemu ‘Drag queen’ Mona Gamie u svjetlucavoj plavoj haljini pjeva “Himnu ljubavi” Edith Piaf.

“Danas je to odraz promjene mentaliteta koji se počeo događati posljednjih 20 godina. Ovo je uistinu odraz vrlo širokog i važnog prihvaćanja LGBT osoba u društvu”, rekla je AFP-u Olga Baranova, glasnogovornica povjerenstva koje se zalagalo za brak za sve.

VIDI OVO: Gdje u Bibliji piše da je homoseksualnost grijeh?

Za Deboru Heanni, članicu kolektiva Libero koja je vodila kampanju, “ovo je dan slavlja i pobjede nakon osmogodišnje kampanje” i trenutak da se istakne kako Švicarska prihvaćanjem homoseksualnih brakova “pripada u isti rang kao i ostale zemlje koje su otprije na ovoj razini otvorenosti i napretka”.

U zapadnoj je Europi 2001. godine prednjačila Nizozemska kada su bila posrijedi prava LGBT zajednice. U Francuskoj je brak za sve legalan od 2013. godine, u Njemačkoj od 2017.

Homoseksualni parovi u Švicarskoj mogu formalno ući u životno partnerstvo od 2007. godine, ali novi dokument omogućuje im nova prava. Jedan od njih istospolnim će parovima omogućiti zajedničko posvojenje djeteta, a ženskim istospolnim parovima omogućit će se korištenje donacije sperme, prenose 24 sata.