Preminula mlada znanstvenica nakon što je otkrila lijek koji bi mogao spasiti milijune života

Kirsty Smitten bila je mlada znanstvenica koja je stvorila novu klasu antibiotika. Nažalost, Kirsty je preminula 4. listopada u dobi od 29 godina.

U veljači su liječnici rekli Kirsty da joj preostaje još samo nekoliko mjeseci života nakon što joj je dijagnosticiran tumor srca, neizlječiva i rijetka bolest.

Njezina šogorica Sukhi Smitten, supruga njezinog starijeg brata Matta, rekla je:

“Kirsty se borila do kraja, ali ovo je bio tako agresivan rak da ga nije mogla pobijediti. Stalno je govorila da mora živjeti – njezin brat Dan ženi se u studenom, a Matt i ja očekujemo dijete u veljači. Ona bila bi najljepša teta. Svima nam je slomljeno srce.”

Kirsty Smitten, koja je svaki dan igrala hokej i nogomet, probudila se noću s nesnosnim bolovima u prsima prošlog studenog. Trebalo je tri mjeseca testiranja prije nego što joj je konačno dijagnosticiran srčani angiosarkom – tumor srca, prenosi Daily Mail.

Ova vrsta tumora uzrokuje zatajenje srca

Ova vrsta tumora ponovno raste i obično se širi ili pukne, uzrokujući zatajenje srca. Kirsty je znala da je njezina bolest fatalna, ali se nadala da će živjeti dovoljno dugo da se pronađe lijek.

Prvih mjeseci ova biokemičarka, koja je doktorirala kemiju i 2020. godine dospjela na prestižnu Forbesovu listu za znanost i zdravstvenu skrb “30 Under 30”, tijekom bolesti nastavila je borbu protiv antimikrobne rezistencije.

Svjetska zdravstvena organizacija rezistenciju na antibiotike naziva jednom od najvećih prijetnji globalnom zdravlju, a to je činjenica da su bakterije, virusi, gljivice i paraziti evoluirali tijekom vremena i više ne reagiraju na lijekove.

Sa svojim timom, Kirsty Smitten razvila je dva antibiotska spoja za liječenje bakterijskih infekcija, uključujući upalu pluća i meningitis, kao i infekcije koje se razvijaju u ranama i nakon operacija.

Posljednjih tjedana života bila je nesposobna za rad jer je imala problema s disanjem i hodanjem.

NAJNOVIJE!