Rimokatolici postaju manjina u Brazilu

Vatikan gubi najveću katoličku zemlju na svijetu, jer bi do srpnja ove godine broj rimokatolika mogao biti manji od 50 posto.

Brazil bi tijekom ove godine mogao prestati biti većinska rimokatolička zemlja, tvrde Francis X. Rocca, Luciana Magalhaes i Samantha Pearson u članku za Wall Street Journal, prenosi Tablet.

Raste broj evanđeoskih kršćana

Prema istraživanju koje je u siječnju 2020. godine proveo privatni institut Datafolha, udio rimokatoličkih vjernika u Brazilu tada je pao na 51, a udio evanđeoskih kršćana porastao na 31 posto.

“Vatikan gubi najveću katoličku zemlju na svijetu – to je ogroman gubitak, nepovratan”, rekao je José Eustáquio Diniz Alves, vodeći brazilski demograf za Wall Street Journal. Prema sadašnjoj stopi, rimokatolici bi manje od 50 posto stanovništva mogli činiti do srpnja ove godine.

Sedam zemalja u okruženju – Urugvaj, Dominikanska republika i pet država središnje Amerike – 2018. godine imale su većinski nekatoličko stanovništvo, prema čileanskom Latinobarómetru.

No, budući da je Brazil zemlja s najvećim brojem rimokatolika na svijetu, za brazilske vjernike pad u manjinski status postaje važnom simboličkom prekretnicom. U državi Rio to se već dogodilo: prema popisu stanovništva iz 2010. godine rimokatolici čine 46 posto populacije.

U Latinskoj Americi i na Karibima živi 41 posto rimokatolika, prema vatikanskim izvorima. Procjene o pravome broju rimokatolika u Latinskoj Americi variraju ovisno o izvoru, ali svi proučavatelji slažu se da je broj u opadanju.

Raste broj evanđeoskih kršćana
Foto: Pixabay

Prema istraživanju Pew Research Centera, 69 posto Latinoamerikanaca 2014. godine se deklariralo rimokatolicima, iako ih je 84 posto odraslo u Rimokatoličkoj Crkvi. 19 posto ih se identificira protestantima (od toga se 65 posto identificiralo s pentekostalizmom).

Mnogi od bivših rimokatolika preobratili su se na protestantizam različitih denominacija. Kao razlog napuštanja Rimokatoličke Crkve uglavnom navode kako žele imati “osobniji odnos s Bogom” ili su “pronašli crkvu koja više pomaže članovima”.