SZO i Europska komisija najavile suradnju na stvaranju ‘globalnog sustava’ digitalnih putovnica za cjepiva

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Europska komisija najavile su suradnju na globalnim digitalnim putovnicama za cjepiva na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi 5. lipnja.

“U lipnju 2023. SZO će preuzeti sustav digitalne certifikacije za COVID-19 od Europske unije (EU) kako bi uspostavila globalni sustav koji će pomoći u olakšavanju globalne mobilnosti i zaštiti građana diljem svijeta od trenutnih i budućih zdravstvenih prijetnji, uključujući pandemije”, stoji u priopćenju SZO, a prenosi LifeSiteNews.

“Ovo je prvi sastavni dio Globalne digitalne zdravstvene mreže (GDHCN) Svjetske zdravstvene organizacije, koja će razviti širok raspon digitalnih proizvoda za pružanje boljeg zdravlja za sve.”

Inicijativa slijedi sporazum, koji su 2. prosinca potpisali europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i glavni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus, za jačanje strateške suradnje na globalnim zdravstvenim pitanjima.

“Pandemija COVID-19 istaknula je vrijednost digitalnih zdravstvenih rješenja u olakšavanju pristupa zdravstvenim uslugama”, rekao je dr. Tedros Ghebreyesus tijekom konferencije za novinare.

Premda je pandemija COVID-19 završila, ulaganje u digitalnu infrastrukturu ostaje važan resurs za zdravstvene sustave te za gospodarstva i društva u cjelini.

Tijekom vrhunca pandemije COVID-19, EU digitalni COVID certifikat omogućio je građanima EU da putuju u druge države članice samo ako dostave dokaz o cijepljenju, oporavku ili nedavnom negativnom COVID testu. U nekim zemljama EU-a, poput Austrije, građani su bili odvojeni od društva ako su odbili primiti cjepiva za COVID-19.

Suradnja između EU i SZO ima za cilj “potaknuti maksimalno globalno prihvaćanje i sudjelovanje” u digitalnoj zdravstvenoj potvrdi.

Globalne digitalne putovnice za cjepiva već su neko vrijeme na dnevnom redu SZO. U veljači 2022. najavljeno je da će Deutsche Telekom izraditi globalnu aplikaciju za provjeru cjepiva protiv COVID-a za SZO. Softversko rješenje temeljeno na QR kodu koristit će se i za druga cijepljenja, poput dječje paralize ili žute groznice.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare