NaslovnicaVijestiZnanstvenici predlažu ponovno uvođenje maski zbog nove varijante koronavirusa

Znanstvenici predlažu ponovno uvođenje maski zbog nove varijante koronavirusa

Neki znanstvenici pozivaju na uvođenje novih mjera, pa i maski, ali drugi kažu da je prerano reći hoće li nova varijanta koronavirusa dovesti do nove pandemije

Nova varijanta koronavirusa nazvana je BA.X i navodno se već pojavila u Danskoj i Izraelu, iako to još nije neovisno potvrđeno.

Neki znanstvenici pozivaju na uvođenje novih mjera, pa i maski, ali drugi kažu da je prerano reći hoće li nova varijanta dovesti do nove pandemije, piše britanski Express.

Dr. Trisha Greenhalgh, međunarodno poznata stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Sveučilišta u Oxfordu, objavila je na Twitteru: ‘Čini se da je ponovno došlo vrijeme za uvođenje maski.’

‘Za sve ostale — vrlo, vrlo rano, ali ova varijanta koronavirusa (sada u dvije zemlje) ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva omikrona’, kazala je Christina Pagel, matematičarka sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

Nova varijanta ima potencijal izazvati novi veliki val?

Nova varijanta nije ista kao EG.5.1, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila kao ‘varijantu od interesa’ nakon što je uočena u 51 zemlji.

Za sada je nazvana BA.X dok se ne razjasni odakle je došla, rekao je kanadski evolucijski biolog T. Ryan Gregory.

‘Imajte na umu to da do sada postoji samo nekoliko njegovih sekvenci i možda se neće moći natjecati s trenutno dominantnim varijantama i možda neće zaživjeti. Ali je soj zanimljiv i potencijalno zabrinjavajući’, kazao je.

Dodao je da je činjenica da je BA.X primijećen u više zemalja ‘zabrinjavajuća jer očito nije ograničen na jednu regiju’, a možda još ‘u nekim zemljama ostaje neotkriven’.

Međutim još nije jasno kolika je ozbiljnost infekcije varijacijom BA.X, a njezina potencijalna povezanost s varijantom omikron mogla bi značiti da će i cjepiva biti učinkovita protiv nje, piše Tportal.hr.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare