NaslovnicaVijestiSvijetZnanstvenici upozoravaju na katastrofu: "To je toliko daleko od svega što smo...

Znanstvenici upozoravaju na katastrofu: “To je toliko daleko od svega što smo ikada vidjeli”

Znanstvenici upozoravaju na katastrofu uzrokovanu ubrzanim topljenjem leda na Antarktiku što je iznad svega ikada viđenog.

Satelitski podaci pokazuju da je morski led koji okružuje Antarktiku daleko ispod bilo koje prethodne zabilježene zimske razine, što je zabrinjavajuće novo stanje za ovo područje koje se nekoć činilo otpornim na globalno zatopljenje, piše Jutarnji.hr.

“To je toliko daleko od svega što smo ikada vidjeli, gotovo je nevjerojatno”, kaže Walter Meier, koji prati razinu morskog leda u NASA-inom Nacionalnom podatkovnom centru za snijeg i led.

Nestabilna Antarktika mogla bi izazvati dalekosežne posljedice, upozoravaju stručnjaci za polarna područja. Naime, širenje leda u golemim razmjerima na Antarktici regulira temperaturu planeta jer bijela površina reflektira Sunčevu energiju natrag u atmosferu te također hladi vodu ispod i oko kontinenta.

Bez svog tog leda koji hladi planet, Antarktika bi se iz Zemljinog hladnjaka mogla pretvoriti u radijator, upozoravaju stručnjaci.

Led koji pluta na površini Antarktičkog oceana sada mjeri manje od 17 milijuna četvornih kilometara, što je 1,5 milijuna četvornih kilometara morskog leda manje od rujanskog prosjeka i znatno ispod prethodnih zimskih rekorda. Radi se o površini oko pet puta većoj od ukupnog Britanskog otočja, prenosi BBC.

Morski led se neće obnoviti u značajnoj mjeri

Meier nije optimist, smatra da se morski led neće obnoviti u značajnoj mjeri. Znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi sve čimbenike koji su doveli do ovogodišnje tako niske razine leda, a proučavanje trendova na Antarktici u svakom je slučaju bilo povijesno izazovno.

U godini kada je oboreno više globalnih toplinskih i temperaturnih rekorda u oceanima, neki znanstvenici inzistiraju na tome da je niska razina leda mjerilo na koje treba obratiti pozornost.

Caroline Holmes iz polarnog istraživačkog instituta British Antarctic Survey, objašnjava da bi puni utjecaj smanjivanja morskog leda mogao postati vidljiv kako sezona prelazi u ljeto, kada se otvara mogućnost za nezaustavljiv zatvoreni krug otapanja leda.

Kako sve više morskog leda nestaje, otvorena područja oceana ostaju izložena i apsorbiraju sunčevu svjetlost umjesto da je reflektiraju pa se morska voda zagrijava i posljedično dolazi do topljenja još većih količina leda.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare