Viktor Orban: Što je ljudskije? Zatvoriti granicu ili izložiti opasnosti živote Europljana?

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u ponedjeljak, nakon napada u Parizu, da su “teroristi iskoristili masovne migracije” prema Europskoj uniji koje traju mjesecima i stao u obranu prava Europljana na “samoobranu”.

“Teroristi su smišljeno i organizirano iskoristili masovne migracije umiješavši se u mnoštvo ljudi koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljim životom”, rekao je u parlamentu premijer, poznati zagovaratelj oštrih mjera u useljeničkoj politici. Usto je rekao da je “pravo na samoobranu” Europljana “jače od svih drugih” prava.

“Ne kažemo da je svaki migrant terorist, ali nitko ne može reći koliko je terorista već stiglo, koliko ih stiže svaki dan”, dodao je Orban.

Europski partneri kritiziraju Mađarsku zbog toga što je zadnjih mjeseci za migrante zatvorila granicu s Hrvatskom i sa Srbijom tako što je postavila desetke kilometara bodljikave žice.

“Kažu nam da to nije ljudski, a ja pitam: što je ljudskije? Zatvoriti granicu onima koji ilegalno ulaze ili izložiti opasnosti živote Europljana? Pravo na samoobranu je jače od svih drugih, jače od bilo koje ideologije i gospodarskog argumenta”, istaknuo je premijer.

Mađarska je članica EU-a i jedna od istočnoeuropskih zemalja koje su odbile plan o raspodjeli 160.000 izbjeglica unutar Unije.

IZVOR:Narod.hr

NAJNOVIJE!