Virolozi savjetuju: Otvorite prozore i pustite sunce, može vam pomoći!
Foto: Pixabay

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusaferro izjavio je kako nema dokaza da virus širi zrakom. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje koronavirusa je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i izravnim kontaktom.

“Nulte su mogućnosti da će koronavirus s letom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri mjeseca, ali znamo da su virusi vrlo osjetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature”, rekla je vriloginja Ilaria Kapua, šefica Sveučilišnog zdravstvenog centra na Floridi.

Podsjetila je da se epidemija SARS-a 2002. godine širila i preko sustava ventilacije i grijanja u kućama i javnim ustanovama, i da je moguće da se i koronavirus može, ili se širi na isti način.

VIDI OVO: Hrvatski otorinolaringolog: Ovako ćete “otjerati“ koronu iz usta i nosa

Bez straha otvorite prozore

Kako kaže, sigurno je prvi poziv koji treba uputiti – da se otvore prozori.

“Virus ne putuje zrakom, ali ako sunčeve zrake uđu u prostor, bude ih po krevetu, jorganu i na odjeći, vrlo su korisne u dezinfekciji”, savjetuje ona.

“Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinficiraju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila”, zaključuje.