Kineski znanstvenici sa sveučilišta u Beihangu i Tsinghu tvrde da bi više temperature i veća vlaga u zraku mogli usporiti širenje koronavirusa. Oni su od početka epidemije u toj zemlji proučavali utjecaj temperatura na korona virus.

Studija s rezultatima istraživanja korona virusa pokazala je da bi toplije vrijeme moglo utjecati na pandemiju koronavirusa, ali i dodaju da samo taj čimbenik ipak neće svesti broj zaraženih na nulu i u potpunosti zaustaviti pandemiju, piše Jutarnji.

Koronavirus ne može preživjeti na 30 stupnjeva

Ipak, znanstvenici su ovaj put unijeli malo optimizma u ovu tešku zdravstvenu situaciju u svijetu jer se pokazalo da korona virus ne može preživjeti, primjerice, na 30 stupnjeva Celzijevih, a svaki porast temperature za jedan stupanj ili vlage za jedan posto usporit će brzinu prijenosa ove bolesti s čovjeka na čovjeka.

VIDI OVO: Koronavirus nije pobjegao iz laboratorija: Otkriveno je kako je nastao

Studija je pokazala kako je u Kini padao broj zaraženih, odnosno koji su sve parametri na to utjecali. Znanstvenici su sada uvjereni da su rigorozne mjere poput karantena cijelih pokrajina i toplije vrijeme bili ključni faktor za smirivanje epidemije.

Koronavirus je u Kini dosegnuo vrhunac u veljači, a početkom proljeća se širenje smanjilo

Važan je i argument da su više temperature smanjile broj osoba na koje jedan zaraženi može prenijeti bolest s prosječnih 2,5 na 1,5.

Naime, epidemija je u Kini dosegnula vrhunac u veljači, a onda je početkom proljeća, odnosno dolaska viših temperatura širenje imalo silazni tijek, i to u 100 kineskih gradova u kojima je provedeno istraživanje.