6 načina na koje vjera u Boga uzrokuje bolji san

Vjera u Boga uzrokuje bolji san! To nije samo neka puka fraza, nego istina koja može biti i vaša stvarnost. Evo zbog čega možete bolje spavati.

Ovo su zaista teška vremena. Ovo su vremena koja kradu vaš san i zbog kojih ste pod stresom. Ako ste dobili otkaz, morali zatvoriti posao, ako ste izgubili voljenu osobu ili vam je financijski i emocionalno teško opstati u svijetu u kojem se sve vrtoglavo mijenja – možda vam je teško usnuti i spavati. 

No, ovo su i vremena kada trebate spavati bolje nego ikada prije jer vjerujete da će se Bog pobrinuti za vas. 

Da, Bog želi da budemo produktivni i da imamo dobru radnu etiku (Izreke 6,9-11). No, ako niste u mogućnosti raditi (ili spavati) zbog okolnosti na koje ne možete utjecati vi ili itko drugi, onda imate Boga koji će se za vas brinuti čak i dok spavate. 

„Uzalud vam je ustat’ prije zore
i dugo u noć sjediti,
vi što jedete kruh muke:
miljenicima svojim u snu on daje“ (Psalmi 127,2). 

Nemojte gubiti san jer se brinete ili radite cijelu noć, Bog je tu za vas. On vam zapovijeda da se odmorite i da Mu vjerujete da će se pobrinuti za vas. Ne samo da ćemo Mu tako iskazati svoju poniznost, nego ćemo biti zdraviji i odmorniji za novi dan. 

Autorica Cindi McMenamin na portalu Crosswalk donosi 6 razloga zašto zbog vjere u Boga trebate bolje spavati.

1. Bog dobiva priliku da se brine za vas

Ako smo budni i neprestano brinemo, ponekad pomislim, možda nam Bog dopušta da se nastavimo brinuti. No ako odlučimo ugasiti svoj um na večer i vjerovati mu da učini ono što mi ne možemo, On dobiva priliku raditi na onome što nas muči. 

„Ako Jahve kuću ne gradi,
uzalud se muče graditelji.
Ako Jahve grad ne čuva,
uzalud stražar bdi.

Uzalud vam je ustat’ prije zore
i dugo u noć sjediti,
vi što jedete kruh muke:
miljenicima svojim u snu on daje.“ (Psalmi 127,1-2). 

Budući da imate ovakvu priliku, ne biste li radije spavali i prepustili Bogu sve ostalo? 

VIDI OVO: 7 biblijskih stihova za one koji ne mogu spavati

2. Smanjuje vam stres

Koliko ste puta ležali budni i brinuli se za financije, kako ćete platiti račun, zadržati kuću ili imati dovoljno za sve što vašoj djeci treba? 

Isus je rekao svojim sljedbenicima: „»Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?« »Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih?“ (Matej 6,25-26). 

Ovo zvuči prilično jasno. Bog kaže da ne brinemo jer je On tu za to. Mi se zbog toga po noći možemo odmoriti bez stresa dok On djeluje u svemu što nam je potrebno. 

3. Smiruje vašu dušu

U Psalmu 4,9, David je pjevao: „Čim legnem, odmah u miru i usnem, jer mi samo ti, o Jahve, daješ miran počinak“.

David kaže da, unatoč tome što su ga neprestano pokušavali ubiti, čak i dok je spavao, on je bio uvjeren da Bog može poštedjeti njegov život i pobrinuti se za njega dok on spava u spiljama i dok ga lovi ljubomorni kralj s velikim mačem. No, David je vjerovao Gospodinu, koji ga je čuvao. 

Vaš vas Bog čuva, fizički, bolje nego bilo kakav uređaj ili alarm. Zbog toga se On može pobrinuti za sve što vama treba, materijalno i financijski. 

U Psalmu 121,2-3 piše: „Pomoć je moja od Jahve koji stvori nebo i zemlju. Tvojoj nozi on posrnuti ne da i neće zadrijemati on, čuvar tvoj“.

Jahve je naš čuvar, On nam neće dati da posrnemo i on neće zaspati čak ni ako mi zaspemo. 

4. Vjera u Boga uzrokuje bolji san jer daje osjećaj sigurnosti

Mi možemo spavati kada legnemo u sigurnosti i stabilnosti. A tko nam to daje? Samo Bog. 

David je pjevao: „Jahve mi je baština i kalež (…) Jahve mi je svagda pred očima; jer mi je zdesna, neću posrnuti“ (Psalam 16,5; 16,8). Mi nećemo posrnuti, ne zbog pada burzi, ne zbog pandemije, ne zbog gubitka posla ili loše financijske prognoze. 

VIDI OVO: Nesanica: Kako Bog može pomoći?

Kada je Bog vaša stabilnosti i sigurnost, onda možete mirno spavati znajući da ste bogati u onome koji će se pobrinuti za sve vaše potrebe. 

5. Možete se opustiti jer Bog svime upravlja

Brinemo se i gubimo san jer ponekad jednostavno zaboravimo na Boga. Često razmišljamo samo o našim planovima i zaista vjerujemo da smo mi ti koji sve to moraju ostvariti. 

No to ne umanjuje Božju ulogu ili Njegovu sposobnost da upravlja svime. 

U Psalmu 44,4 piše: „Mačem svojim oni zemlju ne zauzeše
niti im mišica njihova donese pobjedu,
već desnica tvoja i tvoja mišica
i lice tvoje milosno jer si ih ljubio“. 

Kada zapamtite da Bog ima sve pod kontrolom i da On može pomicati nebo i zemlju i udovoljiti svakoj vašoj potrebi, možete se opustiti i dopustiti Bogu da bude Bog umjesto da pokušavate raditi Njegov posao. 

6. Jer su Njegovi putevi mnogo bolji od naših

Jeste li ikada imali dobro razrađeni plan koji baš nije prošao kako ste se nadali? Ne morate gubiti san u brizi da se to ne dogodi ako vjerujete Bogu i radite sve na Njegov način. 

Izaija 55,8-11 nam kaže da su Njegovi načini veći od naših. Ako on može vladati svime u svemiru, onda može vladati i okolnostima i događajima u našim životima te nam dati sve što trebamo. Ako se može brinuti za vječni život, onda se može brinuti i za naš svakodnevni život. 

VIDI OVO: Molitva protiv nesanice

„Savršeni su puti Gospodnji,
i riječ je Božja ognjem kušana.
On, samo on, štit je svima
koji se k njemu utječu.“ (Psalmi 18,31). 

Kada zaista vjerujete da je Bog najbolji menadžer za vaš novac, da se On može najbolje skrbiti za vas, onda možete biti mirni u sigurnosti da On sve to ima u malom prstu… i možete se naspavati.