Vjera Roma: Što Romi vjeruju?

Vjera Roma je raznolika i uglavnom ovisi o državi u kojoj se nalaze. Većina Roma je rimokatoličke vjeroispovijesti, no ima i pravoslavnih, protestantskih i muslimanskih Roma.

Romi su narod koji je potekao iz sjeverne Indije prije oko 1.000 godina, a povezani su s indijskim narodom Doma.

Romi, poznati i pod nazivom ‘cigani‘, nomadi su koji su se proširili diljem svijeta, no sada su uglavnom koncentrirani u Turskoj te središnjoj, istočnoj i južnoj Europi (poput Španjolske i južne Francuske). Žive i putuju u prepoznatljivim kolima.

Većina je Roma rimokatoličke vjeroispovijesti. Neki slijede pravoslavlje, protestantizam ili islam. Boga nazivaju „Del“, a sotonu „beng“.

Praznovjerje kod Roma

Njihova je tradicija ispunjena praznovjerjem te stoga često miješaju poganske elemente s kršćanskim. Primjerice, među Romima je rašireno vjerovanje u moć narukvica, ogrlica, kletvi, duhova, loše sreće itd.

Njihovi se rituali temelje na pokušaju tjeranja zlih duhova i kontroli sudbine. Članovi će obitelji možda tražiti oprost od preminule osobe da bi izbjegli da ih pokojnik progoni.

Biblija kaže da Bog nudi oprost preko Krista (Ivanovo evanđelje 3, 15-18; Djela apostolska 4, 12; Prva Ivanova poslanica 1, 9), zbog čega se kršćani ne moraju bojati osude (Poslanica Rimljanima 8, 1; Prva Ivanova poslanica 4, 18).

Ni ideja mrtvih koji se vraćaju progoniti žive ni praksa molitve za preminule nije biblijski utemeljena.

VIDI OVO: Gatanje iz kave: Istina koju svi trebaju znati

Neki Romi vjeruju u proricanje sudbine

Romi isto tako vjeruju u nebiblijsku ideju reinkarnacije te prakticiraju proricanje sudbine. No Biblija zabranjuje gatanje i magiju (Levitski zakonik 20, 27; Poslanica Galaćanima 5, 20).

Romi su usmjereni na vanjsko i na obrednu čistoću. Primjerice, romske se žene drže strogih mjerila čistoće. Žene moraju biti djevice prije udaje, a mnoga pravila određuju što žena smije i ne smije tijekom menstruacije i nakon što rodi.

Donji se dio ženskog tijela smatra nečistim zbog menstruacije; trudnice se također smatraju nečistima. Nakon što žena rodi, što god da majka dotakne, daje se uništiti. Ostala su pravila i očekivanja slična.

No Biblija podučava da su svi ljudi grešnici (Poslanica Rimljanima 3, 10-11, 23) te da su zbog toga razdvojeni od Boga. Samo Krist koji je Spasitelj može obnoviti odnos s Bogom (Poslanica Rimljanima 7, 24-25; Prva poslanica Korinćanima 6, 11).

Kršćanski nauk ne propisuje spasenje ako se slijedi kakav strogi ritual, već ako se primi milost kroz vjeru u Isusa Krista (Efežanima 2, 8-10).

Vjera Roma je raznolika, no hvala Bogu za one koji istinski vjeruju u Krista i, poput svih drugih naroda (koji to trebaju nastojati), trude se slijediti Božju volju objavljenu u Njegovoj Riječi.

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.