VJERA U OPADANJU: Evo u što se pretvaraju crkve u Nizozemskoj

VJERA U OPADANJU Evo u što se pretvaraju crkve u Nizozemskoj
Foto: Pixabay

Kako vjera nastavlja opadati, više od jedne petine svih crkava u Nizozemskoj pretvoreno je u knjižnice, stambene prostore, urede i druge sekularne prostore.

Ova promjena je dio nastavka sekularizacije zemlje, koja se događa od 1800.-ih. Nedavno, točnije prije tri godine, dvije trećine Nizozemaca izjasnilo se da nemaju nikakvo uvjerenje u vezi religijskih stvari.

OGLAS

Od 6.900 crkvenih zgrada u zemlji, jedna petina njih izgrađena je prije 1800., što ih klasificira pod nacionalne spomenike. No, prema The Tabletu, one su pretvorene u sekularne prostore. Od zgrada koje su izgrađene nakon tog vremena, gotovo jedna četvrtina se sada koriste za druge potrebe.

Prema nizozemskim, protestantskim novinama Trouw, manje je vjerojatnije da će katoličke crkve biti korištene u druge svrhe za razliku od protestantskih.

„Za rimokatolike crkva je sveta, za protestante crkva je korisna“, objašnjavaju novine. „Kao rezultat toga, rimokatolici više se protive tomu da svoje crkve predaju za druge funkcije“.

Nadalje, izgleda da su katolici puno više zabrinuti za to kako će se njihove bivše crkve nanovo koristiti.

Oni preferiraju da se crkve više koriste za društvene i kulturne aktivnosti, dok je sve više izgledno da će se protestantske crkve pretvoriti u stambene i uredske prostore, piše Faithwire.

OGLAS

Jedan od razloga zbog kojih se katoličke crkve koriste za društvena okupljanja, umjesto kao komercijalni prostor jest što se radi o velikim neo-gotičkim katedralama koje su izgrađene nakon 1850. Zbog ovoga ih je puno teže koristiti u neku drugu svrhu.

PROČITAJTE: Protestanti i (Rimo)Katolici – u čemu je razlika?

Što se tiče religijskog opadanja u državi, dvadeset i pet posto Nizozemaca se, prema istraživanju iz 2016. izjasnilo kao katolici. Pet posto ih se izjasnilo kao muslimani, dok se dva posto izjasnilo da pripadaju drugoj vjerskoj skupini.

Zanimljivo je da čak i oni koji se priklanjaju katoličkoj vjeroispovjesti sve više imaju sekularizirana uvjerenja. Samo 13 posto katolika kaže kako vjeruju u raj i manje od polovice je izjavilo da je Isus Sin Božji. Ova promjena je bila manje naglašena između protestanata.

Danas je Nizozemska poznata kao jedno od najsekularnijih država na planetu. Do iduće godine se očekuje da zapanjujućih sedamdeset i dva posto Nizozemaca neće imati preference niti prema jednoj religiji.

OGLAS

Ovo nije iznenađenje, s obzirom na to da je u 2015. šezdeset i tri posto stanovništva izjavilo da religija čini više zla nego dobra državi.