Što znači biti vjeran u malim stvarima?

Svaki vjernik treba biti vjeran u malim stvarima. Bog ih koristi da testira vaše ponašanje. Tako će otkriti može li vas koristiti za veće zadatke.

Svaki put nas impresioniraju oni koji postižu goleme podvige vjere u Boga. U iskušenju smo vidjeti ih kao velike duhovne ratnike, a stvarnost je da su prvo naučili biti vjerni u malim stvarima. Bog pokazuje svoju ogromnu milost i moć kroz vjernike koji su Mu ponizno predali svoje živote.

Biti vjeran u malim stvarima

U Bibliji postoje brojni ljudi koji su izvršili velika djela za Boga. Ipak, mnogi od njih imali su skromne početke koji su doveli do većih prilika za čuda. Iz njihovog primjera možemo učiti o vjernosti kako bismo postigli veće Božje svrhe u našim životima.

1. Mojsije

Mojsije pasao ovce svoga tasta Jitra, midjanskoga svećenika. Goneći tako stado po pustari, dođe do Horeba, brda Božjega. (Izlazak 3, 1)

Mojsije je odrastao u bogatstvu i luksuzu Egipta, ali nakon što je ubio čovjeka, otišao je u bijeg. Našao se u pustinji i oženio je Jitrovu kćer. Zarađivao je za život kao pastir. Mojsije je proveo 40 godina svog života čuvajući ovce dok mu se Gospodin nije ukazao na brdu Horeb. Iako je u početku bio ponižen zbog svojih okolnosti, Mojsije se dragovoljno podredio zadatku pastira kako bi kasnije uspješno vodio Božji narod u Obećanu zemlju.

2. Jošua

Ustane Mojsije i njegov pomoćnik Jošua te se Mojsije popne na brdo Božje. (Izlazak 24, 13)

Jošua je bio mlad kada je postao Mojsijev pomoćnik, ali je doživio da bude vrlo star čovjek koji je vodio Izrael u bitku i Obećanu zemlju. Kroz poslušnost, Bog je od Jošue učinio moćnog ratnika koji je pobijedio sve neprijatelje izraelskog naroda. Obavljajući manje zadatke i pomažući Mojsiju, Jošua je bio spreman preuzeti vodstvo.

3. Ruta

Ona joj odgovori: “Učinit ću sve kako mi kažeš.” (Ruta 3, 5)

Noemi je stigla kući s tugom i gorčinom zbog gubitka muža i sinova. No, skupljanjem žita snaha Ruta je vjerno pomogla svojoj svekrvi da povrati snagu. Božjom intervencijom i Noeminim uvidom, Ruta će postati Boazova žena i prabaka kralja Davida. Poslušnost i vjernost Noemi doveli su Rutu do većih blagoslova.

U kojem se zadatku možete poniziti danas kako biste bili spremni za budućnost?
Foto: Pexels

U kojem se zadatku možete poniziti danas kako biste bili spremni za budućnost?

“Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten.” (Luka 16, 10)

Ponekad male stvari mogu izgledati kao gubitak vremena ili neugodnost, ali upravo te stvari često najglasnije govore o tome tko smo i može li nam se vjerovati da ćemo biti vjerni u nečemu većem.

Gospodnji putovi nas uče da čak i manji, svakodnevni zadaci mogu biti od velike važnosti u Božjem kraljevstvu. Jeste li razmotrili svoje pozive i koje posebne mogućnosti oni pružaju? Bilo na poslu, kod kuće ili u crkvi, bilo kao otac ili majka, bilo kao muž ili žena, bilo kao prijatelj ili susjed, Bog želi da spoznamo zadovoljstvo da Mu u svemu ugodimo.

Naša spremnost na obavljanje malih, ali nužnih zadataka sasvim sigurno može otvoriti vrata većih mogućnosti da nas Bog koristi. Moramo vjerovati Bogu u manjim životnim pitanjima kako bismo dobili širu perspektivu Njegovih namjera. Budimo vjerni i voljni ostvariti Njegovu volju čak i u stvarima koje nisu bitne!

PROČITAJTE JOŠ: