Vjernici su se molili za djevojku kojoj je u prometnoj stradao mozak – uslijedilo je čudo

Nije bilo jamstva da će preživjeti ovo i nije se znalo, ako i preživi kako će njezin oporavak izgledati.

Vjernici su se molili za djevojku kojoj je u prometnoj stradao mozak
Snimka zaslona: CBN/YouTube

Brad i Ashley su se upoznali kao studenti na sveučilištu Nebraska. Nakon što su hodali otprilike godinu dana Brad je znao da je Ashley ljubav njegova života. Brad je o Ashley rekao: „Ona je ljubazna i slatka, ali u isto vrijeme usmjerena. Svaki puta kada bih saznao nešto više o njoj samo bi me još više privkla“.

Nakon diplomiranja su se zaručili i odredili datum vjenčanja u svibnju 2009. U to vrijeme Ashley je radila za Udruženje katoličkih studenata sveučilišta. Ujutro, 12. prosinca 2008. osoblje je odlazilo svojim kućama. Nakon što su promašili skretanje, automobil u kojem su bili Ashley i neki suradnici napravio je skretanje u obliku slova ”U” nakon čega ga je udario kamion, piše CBN.

Svećenik Matya slijedio ih je u drugom automobilu. „Doslovno sam stigao na mjesto, vjerojatno minutu nakon što se dogodilo. To je bila grozna situacija znate. Istrčali smo iz automobila i vidjeli da oni iz svog ne mogu izaći. Čuli smo vriskove, a posvuda je bilo razbijeno staklo i krv. Molili smo i posredovali za njih i to je ono što smo činili jer je to bilo jedino što smo u tom trenutku mogli učiniti“.

Matya je nazvao hitnu pomoć. Četiri djevojke su imale lakše ozljede, no Ashley je pretrpjela teške ozljede glave i lica. Helikopterom su ju odvezli u medicinski centar Nebraska. Zajednički prijatelj nazvao je Brada i obavijestio ga nakon čega je Bradov brat odvezao Brada u bolnicu. „Ne sjećam se puno detalja te vožnje. Sve čega se sjećam bila je molitva: „Samo budi s Ashley, samo budi s Ashley, samo budi s Ashley“. Jer nisam znao što se događa“.

Kada je Brad došao u bolnicu svećenik Matya i on upitali su sestru o nastavku događaja. Brad se sjeća: „Sestra mi je ispričala o ozbiljnosti nesreće i o težini Ashleyinog stanja kao i to da možda neće preživjeti. Nisam razmišljao znate, da bi to mogao biti Ashleyin kraj. Nisam razmišljao da bi je ta nesreća mogla ubiti“. Matya je rekao: „Vratili smo se u hitnu sobu i vidjeli da je u lošem stanju. Izgledala je loše“. Brad nastavlja: „Vidio sam njezinu odjeću, no nisam mogao vidjeti da je to bila ona. To me prestrašilo“.

Prijatelji su stigli u bolnicu ponudivši molitvu i podršku. Brad se prisjeća: „Čekaonica i predvorje ispunilo se studentima s kampusa, Ashleyinim prijateljima, mojim prijateljima, zajednica vjernih samo je nastavila rasti“. Svećenik Matya je isto rekao: „Ono što smo mi tada trebali bio je veliki odgovor na molitve. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo bilo važno. Okretanje Bogu i stavljanje Njemu u ruke je najbolja stvar koju u ovakvim situacijama možete učiniti“.

Kroz nekoliko dana molitve za Ashley proširile su se svijetom. Njen moždani tlak dosegao je opasne razine nakon čega su liječnici postavili dren kako bi izvukli višak moždane tekućine. Brad je bio zabrinut: „Nije bilo jamstva da će preživjeti ovo i nije se znalo, ako i preživi kako će njezin oporavak izgledati“.

Oticanje je prestalo no i dalje su postojale komplikacije. Brad je postavio Caring Bridge stranicu sa ažuriranjima i zahtjevima za molitvu za Ashley. Brad je nastavio: „Kroz cijelo vrijeme oporavka Ashley je nailazila na izazovom za izazovom. Kako su izazovi dolazili tako smo postavljali specifičke zahtjeve za molitvama“. Svećenik Matya je rekao: „Zaista je važno da naučimo kako možemo naučiti moliti iz srca. To je ono što smo činili. Govorilo smo Gospodinu kako u cijelosti situaciju predajemo Njemu u ruke, znajući da će Bog riješiti ovo puno bolje nego što mi možemo. Predajte Mu to. Predajte Mu to“.

Nakon jednog mjeseca na intenzivnoj njezi Ashley je konačno bila dovoljno stabilno da je mogla biti preseljena. Odvezli su ju u Atlantu kako bi započela sa intenzivnom rehabilitacijom. Brad je još uvijek bio zabrinut: „ Prvo iskušenje hoće li Ashley preživjeti? Hoće li me prepoznati? Ova pitanja su, hvala Bogu, bila odgovorena. No čak i mjesec dana nakon toga nismo znali kako će oporavak izgledati“.

Ashley se nastavila oporavljati i u lipnju 2009. otpuštena je iz bolničkog odjela za rehabilitaciju. Nastavila se boriti i polako je napredovala uz ohrabrenje iz molitvi koje su bile objavljene na stranici Caring Bridge. Ashley se prisjeća: „U to vrijeme najvažniji lijek za mene bio je da se osjećam ”pokrivena” u molitvama, ohrabrena, da osjetim potporu i kako nisam sama“. Brad je rekao: „Toliko odgovorenih molitvi, njezin oporavak, imati toliko ljudi koji nas vole i podržavaju, koji nas vole na toliko načina i mole za nas, sve to osnažilo je moju vjeru na način kao nikada ranije i kakav nikada ranije nisam vidio“.

Ashley i Brad vjenčali su se tog prosinca, na godišnjicu od njezine nesreće. Brad je rekao: „Umjesto da se tog datuma prisjećamo kroz boli želimo ga se prisjećati u radosti. Želimo ponovno uživati te trenutke očitovanja Božje slave. Ashley se prisjeća: „Željeli smo proslavljati plodove naših molitvi i jednostavno se radovati umjesto da na to gledamo kao na tužnu obljetnicu“.

Danas, gotovo deset godina kasnije, Brad i Ashley uživaju sa tri svoje male djevojčice. Vrijeme koje su dobili možda ne bi imali bez moći molitve. Ashley je rekla: „Da nije bilo tih molitava i komentara podrške ne bih bila ovdje gdje sam sada“.

Brad isto vjeruje: „Temelj našeg molitvenog života bio je ključan ne samo za njezin oporavak, već i za to da budemo zajedno kao par i da stvorimo temelj za našu obitelj“. Ashley je rekla o molitvi: „Ne postoji premaleno breme za koje se ne može moliti, znate?

Često puta kada se ovako velike stvari dogode okupimo se i udružimo u molitvi, no trebamo znati da Bog djeluje i u malim stvarima. Znate, bez obzira radi li se o molitvi za djecu, brak ili izgubljeni posao“. Brad je nastavio: „Ne postoji ništa u životu što ne možemo predati Bogu u molitvi“.

Reci što misliš