Naslovnica Zdravlje Vježbanje poboljšava raspoloženje: Dokazano oslobađa od stresa, bijesa i tjeskobe

Vježbanje poboljšava raspoloženje: Dokazano oslobađa od stresa, bijesa i tjeskobe

Dokazano je da vježbanje pozitivno utječe na raspoloženje, a može nas osloboditi od stresa, nezadovoljstva, bijesa i tjeskobe.

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije svoj bijes, nezadovoljstvo ili tugu riješila kroz trčanje, plivanje ili odlazak u dugu šetnju. Razlog tome je instinktivna želja za boljim raspoloženjem. To se upravo i događa u našem tijelu.

Tijekom napornih aerobnih treninga dolazi do otpuštanja endorfina, hormona koji predstavlja hormon sreće i zadovoljstva, a koji izaziva dobro raspoloženje.

PROČITAJTE: 10 mitova o vježbanju koji vam mogu uništiti zdravlje: Postoje stvari koje trebate i koje ne trebate raditi kada vježbate!

– Vježbanje, bilo da se radi o jednokratnom i kratkotrajnom, ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje. Kratkotrajno vježbanje pojačava pozitivne i smanjuje negativne emocije, bez obzira na to koliko dugo vježbamo.

Utjecaj na raspoloženje bit će isti bez obzira na to jesmo li vježbali pola sata ili sat. No, za razliku od redovne fizičke aktivnosti, pozitivne posljedice ovakvog tipa vježbanja na naše raspoloženje su kratkoročne. Kako bismo postigli dugotrajnije poboljšanje raspoloženja, potrebno je redovno vježbati tijekom dužeg perioda – kazao je internist dr. Abel Baltić za Avaz.

NAJNOVIJI ČLANCI