U talijanskom gardu Areco (Toskana) vlasnicu je ugrizla mačka koja je nakon toga umrla, no imala je virus koji nije trebala imati.

Slučaj je, s obzirom na to da je uzrok COVID-19 prelaz virusa sa životinje na čovjeka, izazvao pozornost zdravstvenih i sanitarnih službi, kao i pretpostavka da je životinja bila zaražena bjesnilom, tim prije što u Italiji od 2013. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila, a bolest se smatra iskorijenjenom.

Iz tijela mačke izoliran je virus tipičan za šišmiše

Iz tijela preminule životinje izoliran je virus iz grupe Lyssavirus, koji je tipičan za šišmiše, i drugačiji je od virusa koji izaziva bjesnilo kod životinja, priopćeno je iz Instituta za Zoooprofilatiku u Veneciji, gdje je ispitan uzorak tkiva zaražene mačke.

VIDI OVO: Mačka je odbijala hranu, a razlog ih je rasplakao

Pored ovog slučaja u Italiji, Lyssavirus je izoliran samo još jednom u cijelom svijetu. Bilo je to 2002. godine iz tijela jednog šismiša na Kavkazu, ali nikada nije utvrđeno da je ovaj virus sa životinje prešao na čovjeka.

Situacija je pod kontrolom, a virus se ne prenosi sa životinje na čovjeka

Agencija piše da su sve osobe koje su bile u dodiru sa zaraženom mačkom preventivno tretirane odgovarajućim lijekovima. Talijansko ministarstvo zdravlja javilo je da je situacija pod kontrolom i da trenutno nema indikacija da se virus prenosi sa životinje na čovjeka.